apsik Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 CIASTO 50 dag mąki 1 margaryna 5 dag drożdży rozprowadzonych w 4 łyżkach mleka 2 całe jaja 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę posiekać z margaryną,dodać drożdże ,jaja i cukier.Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części[jedna ma być większa].Większą część rozwałkować,wyłożyć dno i boki blachy,posmarować powidłami lub dżemem,następnie drugie ciasto i na nie masę orzechową.Na masę następne rozwałkowane ciasto,znowu dżem i na to ostatnia warstwa ciasta.Przy nakładaniu placków na masy należy dokładnie dociskać brzegi i nakłuć widelcem.Tak przygotowany placek odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godz.[przykryć ściereczką aby placek się nie wysuszył]Wyrośnięty placek posmarować jajkiem i można posypać kruszonką , piec ok. 40 min MASA ORZECHOWA 1 1/2 szkl orzechów mielonych 4 białka 4 łyżki cukru Ubić pianę ,dodać cukieri wymieszać z orzechami. Przełożenie ciasta może być inne ,mogą być to na przykład jabłka smażone,wiśnie drążone lub masa makowa. Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Mam podobny przepis tylko jeszcze go nie robiłam,pod nazwą przekładaniec krakowski z masą orzechową,tylko u mnie jest 1kg mąki i az 10 żołtek,więc Twój jest ekonomiczniejszy. Zabieram się do niego od jakiegos czasu wiec pewnie wkrotce się skuszę. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Zachęcam do upieczenia tego ciasta, posiadam ten sam przepis, wypróbowałam go osobiście nieraz i dodatkowo daję jeszcze jedną warstwę usmażonych jabłek. Placek ten jest pyszny i bardzo ładnie wygląda. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Ciekawy przepis! Podobają mi się ciasta wykonywane w jednej blaszce i na dodatek to ciasto jest z drożdżami. Wypróbuję. Renata :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Posiadam podobny przepis, podalam tutaj gdzies na forum pod nazwa Makowiec wielosmakowy, poniewaz jedna warstwa jest z makiem. Bardzo polecam jest pyszne. A Twoja wersje apsiczku tez wyprobuje. Pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Upiekłam Elu to ciasto, ale jedną warstwę zrobiłam z makiem, tak jak napisała Jola. Zdjęcie dołączyłam do przepisu Joli na Makowiec Wielowarstwowy. Pyszne ciasto . Następnym razem wypróbuję bez masy makowej. Dzięki za przepis. Renata :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Bardzo się cieszę Reniu że od czasu do czasu mogę coś nowego podesłać,jeżeli smakuje Wam to ciacho to spróbuj upiec DZIWAKA z mojego przepisu,ja go uwielbiam. Tak jak wspomniałaś wcześniej ja też lubię takie ciasta ,które można jeść po wyjęciu z pieca.Mieszkam na wsi i teraz zimą mam czas na różne eksperymenty ale kiedy zaczyna się praca w polu to właśnie wykorzystuję takie przepisy. Bo kiedy człowiek wejdzie do domu o godzinie 20 i chce coś słodkiego to sama rozumiesz. Atak na marginesie dziewczyny to czy któraś z was ma gospodarstwo,jestem bardzo ciekawa czy może wszystkie jesteście z miasta. Aco do ciacha to ja też nie raz robiłam z masą makową,napisałam że to jest dowolne ,każdy według swojego smaku. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Apsiku ja co prawda gospodarstwa nie posiadam,ale też mieszkam na wsi.Moim całym obejściem jest mały ogródek,w którym jakieś tam warzywa sieję i trochę truskawek mam-tak do pojedzenia.Domyślam się że jak wiosna przyjdzie,to żadziej Cię będziemy "widywać"?Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Ja tez bardzo lubie takie ciasta, ktore wklada sie do blachy, piecze, wyjmuje i gotowe. Ja nie posiadam gospodarstwa, ale z miasta tez nie jestem. Moja miejscowosc to uzdrowisko, na podkarpaciu. Pozdrawiam serdecznie. Jola Cytuj
baśka96 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Witaj Apsik. Ja też mieszkam na wsi, co prawda gospodarstwa nie mam a tylko kurki i spory ogródek owocowo-warzywny,który wykorzystuję do przygotowania zimowych zapasów dla rodzinki. Jak nadchodzi wiosna i lato to pracy mi nie brakuje.Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Widzę moje kochane ,że tylko ja zajmuje się krówkami ,świnkami i robię różne różności.Ale bardzo lubię to robić,zimą mi się nudzi i dlatego bardzo dużo czytam i siedzę w kuchni. Muszę się przyznać ,że książek igazet kulinarnych mam całą szufladę i pudełko na strychu,ale odkąd założyliśmy internet to mało z nich korzystam,całą uciechę czerpie z odwiedzania tej strony. Chyba idę już spać ,dobranoc wszystkim bo jutro wstaje przed 6. :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.