julka_s Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Szukam sprawdzonego przepisu na czarne kluski. Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Aż musiałam poczytać w necie bo przyznam,że jeszcze z taką nazwą się nie spotkałam. Cytuj
julka_s Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Jadlam te kluski na swoim weselu i bardzo mi smakowaly. Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Moja babcia robi takie kluski: do ciasta jak na kluski śląskie dodaje tarte ziemniaki (jak na placki tarte) - proporcje tak na oko - my mówimy na nie ciemne kluski …nie wiem czy o takie kluski chodzi :wink: Cytuj
julka_s Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 tak Dorotko chodzi mi o te kluski.czy moglabyś mi chociaz w przyblizeniu podac proporcje.i czy Twoja babcia oprocz gotowanych i surowych ziemniakow dodaje cos jeszcze? Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Julka, oczywiście zapytam Babci, ale dopiero w najbliższą sobotę będę się z Nią widziała - i razem postaramy się zrobić te kluski, więc podam Ci przepis :wink: Cytuj
julka_s Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Ok czekam z niecierpliwością!Dziekuję bardzo! :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dzięki DeLarge !!! Rzadko robię ciemne kluski, choć mi bardzo smakują. Wypróbuję je zrobić według tych podanych proporcji, bo zawsze miałam z tym problem. Z tego by wynikało, że dajemy 2/3 gotowanych ziemniaków i 1/3 surowych tartych. Pozdrawiam. Renata Cytuj
julka_s Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Bardzo Ci dziękuje DeLarge. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 uwielbiam ciemne kluski u mnie się mówi tarte kluski ja tak na oko wcieram 2 -3 kartofelki i nie wyciskam soku z nich.pozdrawiam :wink: Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 To jeszcze i ja cos dodam. Wazne jest,by gotowac je zaraz po przygotowaniu.Wiadomo-surowe ziemniaki ciemnieja,a poza tym,jak troche poleza,lubia sie rozpadac podczas gotowania :razz:??: Cytuj
julka_s Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dziękuje wszystkim za cenne porady i przepisy. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Jaka szkoda,że ja wczoraj tutaj nie zajrzałam a robiłam kluski śląskie. Ale jestem gapa...Nic jeszcze straconego nastepnym razem zrobie. Powiem szczerze pierwszy raz słysze taką nazwe,no cóż jeszcze nie jednego sie dowiem ciekawego . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi