Dorota Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Julka, ciemne kluski zrobione - zapraszam po przepis :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Dorotko!!! Bardzo, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, no i jeszcze te piękne zdjęcia. Wypróbuję w niedzielę. Kluski ciemne rzadko goszczą na moim stole , częście białe (choć je bardzo lubię). Pozdrawiam Cię gorąco. Renata P.s. Przepis dostałaś od Babci? Przekaż jej pozdrowienia i podziękowania. :wink: :razz: :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 :wink: no no wyrazy uznania !te kluski wygladaja na pracochlonne ale i Pyyyszne Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Tak, to jest przepis Babci :wink: Babcia zawsze robi te kluseczki na oko, ale teraz robiłyśmy razem i wszystko ważyłam :arrow: Te kluseczki można robić też z ziemniaków, które nam zostaną z poprzedniego dnia. Tak też najczęściej robi Babcia, jak jej zostaną gotowane ziemniaki z soboty to w niedziele dodaje do nich tarte ziemniaki, mąkę, jajko i ... kluseczki gotowe :wink: No troszeczkę pracochłonne są, ale można je zrobić większe i wtedy szybciej je zrobimy :arrow: Dzięki dziewczyny za pochwałę zdjęć :razz: Ps. Reniu - Babci podziękuję i pozdrowię ją - na pewno się ucieszy, dziękuję :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Dorotko przepraszam,że zapytam czy te ciemne kluski nie wychodzą "gumowate". Bo jest tylko mąka ziemniaczana.Ja do klusków śląskich dodaje mąke pszenną i oczywiście ziemnaczaną.Pozdrawiam Ewa. Cytuj
renigliwice Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ewuniu!!! Ja natomiast do klusek śląskich białych dodaję tylko mąkę ziemniaczaną, nie dodaję pszennej i wcale nie wychodzą gumowate. Wszystko zależy od ilości dodanej mąki. Podobnie jest z kluskami ciemnymi. Pa. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Reniu bardzo dziękuje,możliwe iż to ja robie coś nie tak z kluskami :wink: . A bardzo je lubie np: z wołowinka w sosie. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Dorotko babci proszę podziękować za przepis. Tobie dziekuję za piękne zdjęcia, ja szczerze zwierzam się że czarnych klusek nie jadłam i nawet o nich nie słyszałam i teraz będę mogła je wypróbować. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
julka_s Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Dorotko dziękuję za przepis. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ewuniu te kluski zaraz po ugotowaniu są bardzo mięciutkie, jednak jak zostaną na drugi dzień to troszeczkę twardnieją. A jak zostaną mi na drugi dzień to je obsmażam na patelni - też są dobre :razz: Ineczko dziękuję za pochwałę moich zdjęć, a Babci oczywiście podziękuję. Ineczko spróbuj tych kluseczek bo warto :arrow: Julka mam nadzieję, że te ciemnie kluski będą Ci smakować :razz: Pozdrawiam serdecznie :wink: Cytuj
Marra Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Coś na ten sam temat :wink: TUTAJ Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Dokładnie, dziękuję Ci Marra :wink: ja już zapomniałam o tej mojej wypowiedzi :razz: Cytuj
mac51 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Dorotko,jeżeli byś była tak dobra dodaj przepis do tej czerwonej kapusty na zdjęciu. mnie za dobrze nie wychodzi (lub gdzie szukać) Wygląda tak apetycznie i na pewno smakuje wybornie :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ta czerwona kapusta na zdjęciu to kapusta z przetworów mojej mamy, robiła ją w tamtym roku - wyszła jej bardzo dobra w smaku i taka "chrupiąca". Z moją mamą będę widziała się w niedzielę, to zapytam o przepis i się nim podzielę :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi