Dorota Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty: 5 kg czerwonej kapusty 2 kg cebuli 3 kg jabłek 3/4 szklanki soli 400 ml octu 10% 1 szklanka cukru 3 1/2 litra wody Czerwoną kapustę poszatkować, posolić i zostawić na 24 godziny. Cebulę również poszatkować, posolić i zostawić na 24 godziny (w osobnym naczyniu). Na drugi dzień z kapusty odcisnąć sok i przełożyć ją do dużego garnka. Następnie do kapusty wlać ocet i wymieszać. Wodę z cukrem zagotować i gorącą wlać do kapusty z octem. Wymieszać i garnek z kapustą położyć na ogniu, gotować około 15 minut. Następnie dodać cebulę i starte na tarce o dużych oczkach jabłka (bez skórki). Całość wymieszać i gotować jeszcze około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Gdyby zdarzyło się tak, że z kapusty wyparowała woda, to należy wlać do garnka około 1 litra wody i ponownie zagotować. Garnek z kapustą zdjąć z ognia, po około 20 minutach, gdy kapusta trochę ostygnie, wykładać ją do słoików wraz z wodą (tak żeby kapusta nie była sucha). Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 minut. Smacznego :grin: Cytuj
Marra Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Dorotko przy ilościach soli i wody u mnie są widoczne pytajniki. :grin: Umieść przepis w przetworach bo tutaj zostanie zapomniany, a przyznam, że ciekawy. :razz: Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Ooo... dziękuję Marra, coś mi zjadło ułamki, ale już to poprawiam :grin: Przepis umieszczę na stronie głównej (w przetworach), a tutaj dam linka do tego przepisu, tylko na razie nie miałam zdjęcia tej kapusty i dlatego tymczasowo przepis umieściłam tutaj :razz: Dziękuję Ci Marra :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.