Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-1 kg białej kapusty -1/2 kg ziemniaków -10 dag wędzonego boczku -2 łyżki mąki -1 łyżka soku z cytryny -sól,pieprz i kminek do smaku Kapustę pokroic w kostkę.Zalac wodą i gotowac bez przykrycia.Gdy będzie już prawie miekka,dodac pokrojone w kostkę ziemniaki.Boczek pokroic w kostkę,wytopic na patelni tłuszcz.Wsypac mąkę,rozprowadzic na tłuszczu(zrobic zasmażkę),wlac 3 łyżki zimnej wody,rozmieszac. Zasmazkę wraz ze skwarkami dodac do kapusty i ziemniaków.Doprawic solą, pieprzem,zakwasic sokiem z cytryny.wsypac łyżeczkę kminku.Kapuste podawac jako samodzielne danie lub do duszonych żeberek. Robiłam osobiście ,pole :wink: cam ,dobra dla tych którzy lubią kapustę pod każdą postacią.

Opublikowano

Polecam szczerze tę kapustę ,jest naprawdę dobra,może stanowić samodzielne danie lub tak jak powiedziała Aneta można podać z mięskiem . Dzięki Ci kochanie a Wy dziewczyny próbujcie.

Opublikowano

Moja teściowa robi taką kapustę,tyle że bez ziemniaków,ziemniaki podaje oddzielnie.Ja tę kapustę uwielbiam,ale jeszcze nigdy nie pokusiłam się o jej zrobienie-może czas najwyższy?Gorąco polecam,bo naprawdę warto!!!

Opublikowano

:razz: Kochane Kobietki,kapusta jest naprawdę dobra w sumie to doprawic każdy może według swojego smaku,ja np tyle razy ją próbuję jak ją robie i doprawiam aż "złapię "ten właściwy smak.Kminek nadaje super smaczku.Jak juz mi zostanie końcówka i już wystygnie to potem mozna odsmażyc na patelni na odrobinie smalcu lub masła ,jeśli jest zbyt gęsta to podlac troszkę wodą.SMACZNEGO!!

Opublikowano

Tak,kapusta jest super,ja robię podobnie tyle że ze śmietaną,doprawiona octem i bez ziemniaków,niedawno robiłam z młodej kapusty bo z takiej smakuje mi najbardziej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! kapustę zrobiłam była super, a doprawiam wedlug swojego smaku tak jak to wszystkie robimy , ale liczy się pomysł.Kiedyś jadłam młodą kapustę gotowaną razem z kminkiem i smak był zbliżony też mi bardzo smakowała, tylko nie znam dokładnego przepisu. Pozdrowienia Krysia