agajka Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 hej Mam wielki problem!!!!!!!!!! :shock: Gotuje juz dłuuuuuuugo ponoć bardzo dobrze ( nie przechwalając sie) :grin: ale oczywiście mam wpadki!!!!! mianowicie nie wychodzi mi np pieczony schab lub szynka itp nie wiem czemu :evil: mojej tesciowej szynka rewelk i co za tym idzie "kochanie kiedy zrobisz taka szyneczke jak mamusia......" (tesciowe wieczna rywalizacja :grin: ) macie może jakies sekrety :razz: ktore mi pomoga zeby moj szynka była 100000 razy lepsza od "mamusI' :twisted: naprawde to co w piekarniuku dla mnie to klęska!! i nie wiem jak mam zrobic zeby było mięciutki kruche i wogole bo na moim schabie dzieci mogły by się uczyć gryść!!!! :razz: Cytuj
Marra Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Napisz jak robisz, to podpowiemy Ci co zmienić. Czy marynujesz szynkę przed pieczeniem? W jakiej temperaturze pieczesz? Zobacz tutaj Cytuj
EWA1992 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Ja osobiście w piekarniku pieke karczek i trzymam go tylko 90 minut bo po tym czasie mięsko staje się " łykowate ". Szynki jeszcze nie piekłam ale gdzieś mam przepis i chyba niedługo zrobie. Cytuj
agajka Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 ja marynuje jeden dzień w róznych przypawach ale moja tesciowa uzywa saletry ...... a i w piekarniku tez tak ok 90 min ale w duze temp moze to jest win tego ze mi nie wychodzi:( Cytuj
EWA1992 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Agajka ja pieke w temperaturze 180 - 200 stopni. Cytuj
agajka Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ehmm bede musiała sprobować a stosujesz cos aby było miesko nie było "łykawe" jakies przyprwy po ktorych bedzie miekkie??? :wink: Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 spróbuj obsmarzyć mięso przed włożeniem do piekarnika (zamkniesz wtedy "pory" w mięsie i nie powinno być suche, choć słyszałem również inne głosy na ten temat...) Cytuj
elmo_23 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Ja piekę w specjalnym rękawie do pieczenia. Mięsko jest kruche i soczyste. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Tak co DeLarge mówi faktycznie możesz zrobić,ja osobiście nie robie tego. Po upieczeniu trzymam w żaroodpornym naczyniu aż wystygnie. Kiedyś nie mogłam już wytrzymać i ukroiłam zaraz po upieczeniu i cały ten "sosik" wypłynął mi i niestety zespsułam cały efekt. Cytuj
agajka Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 mam zamir szynke w tym tyg piec moze się uda ale czy szynka faszerowana jest dobra zawsze schaba jadłam takiego :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Karczek w kawałku. *karczek *2 cebule(pokrojone na ćwiartki) *kostka warzywna *2 ząbki czosnku *mieszanka na marynaty(staropolska) *olej,jałowiec Dzień wcześniej zamarynować mięso.Mieszankę rozrobić z olejem,posiekanym czosnkiem,cebulą, (dodaję jeszcze kilka rozgniecionych owocow jałowca).Odstawic do lodówki.Następnego dnia włożyc do dobrze nagrzanego piekarnika na okolo 15 min.,nie przykrywać.Jak sie przypiecze i dostanie ładnego kolorku, zalać bulionem,przykryc i dusic do miękkości(1kg okolo 1 godz.)Po upieczeniu pokroic w plastry,polać sosem :razz: Cytuj
aneta583 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 smacznie wygląda ta karkóweczka,ja robię podobnie.Po upieczeniu kroję ją elektrycznym nozem to się nie rozwala tylko jest w całych ładnych plastrach. Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Miesa pieke w rekawie do pieczenia miesa. Mieso wowczas jest soczyste i kruche. Pozdrawiam serdecznie :razz: :razz: :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ja również jak Ela piekę mięso w rękawie i jest bardzo dobre :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.