lebenderengel Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 hay wszystkim,czy zna ktos moze jakis dobry przepis na ciastka maslowe takie jak kiedys nasze babcie piekly,co sie foremkami wycina,ale zeby te ciastka po upieczeniu tez miekkie byly.Bo ja ostatnio upieklam takie,ale cos w tym przepisie chyba brakowalo bo byly po ostygnieciu cholernie twarde.Dlatego prosze was o porade albo jakis dobry przepis.Z göry wielkie dzieki. Pozdrawiam lebenderenqel Cytuj
zosia-k Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 jak chcesz to mogę ci podać przepis na ciastka ze skwarek od słoniny nasze babcie takie też robiły są pyszne . :) Cytuj
agnieszka Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 jest to bardzo stary i prosty przepis...otóz2 kopiaste szklanki mąki pszennej,1łyzeczka proszku do piecz,1 kostka masła,2 jaja,cuk.wanil.,1 szklanka cukru,2 łyzki smalcu,kakao.Zrobic ciasto kruche...chyba wiesz jak sie robi?..do połowy dodac kakao...Ja te ciastka wykrecałam przez maszynke....ale mysle ze foremkami tez mozesz wykrawac...po upiczeniu udekoruj polewa czekoladową czekoladową...pozdrawiam... Cytuj
lebenderengel Opublikowano 18 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 hay,dzieki za ta recepte,ale czy ten smalec musi byc??Ja nie jadam wieprzowiny i nic z niej zrobionego,dlatego sie pytam o ten smalec. Czy to ciasto nadaje sie do rozwalkowania i wycinania ciastek???I czy sa te ciastka miekkie po upieczeniu,i na drugi dzien???? pozdrawiam agnes Cytuj
agnieszka Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 jesli ich nie przesuszysz w piecu...będą dobre i miekkie...Ja je przechowuje w metalowym pudełku,,,i zawsze były miekkie.A co do smalcu....uwazam ze jesli zastąpisz go masłem to nic złego sie nie wydarzy. Pytałas o stare przepisy...a dawniej niestety takie rzeczy stosowano i dlatego mają one swój niepowtarzalny smak.Gdyby cie ktos poczestował takim ciastkiem to nawet bys sie nie domysliła ze jest tam smalec....pozdrawiam... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.