Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag cukru pudru 15 dag margaryny 4 żółtka cukier waniliowy 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki amoniaku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wyrobić ciasto i wyłozyc do blaszki. Odstawić. Orzechy; 4 białka 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag orzechów mielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodac cukier, wsypać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Na placek, nakładać łyżka kupki ciasta orzechowego, tak, zeby były odstępy między kupkami. Całość posypać kawą naturalną. Ser: 1 kg. sera 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 4 żółtka 2 całe jaja Utrzeć cukier z jajkami dodać olej, zmielony ser, budyń rozpuścić w mleku dodać do sera. Masą serową zalać placek z ciastem orzechowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Jabłka: 1-1,5kg jabłek (kwaśnych) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka podgrzać dodać cukier wedle potrzeby, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Ostudzone jabłka wyłozyc na zimny placek serowy. Masa: 15 dag orzechów mielonych 3 łyżki cukru pudru niepełna szklanka mleka 1 masło spirytus. Mleko zagotować, zalać orzechy. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzone orzechy i na końcu spirytus. Masę wyłożyć na jabłka, wierzch posypać startą czekoladą lub polewą zrobić esy floresy. Smacznego!!! :razz:

Opublikowano

Jolu! Czytam Twój przepis i mam pytanie ?Ile sie piecze masę serową zalaną plackiem z ciasta orzechowego. I ile należy dodać spirytusu do masy?

Opublikowano

Zawsze gdy ktos pyta ile sie cos piecze to odpowiadam ze ja piekę na wyczucie, bo piekarniki różnie pieką, ale placek serowy wg. mojego piekarnika trzeba piec dobrą godzine, w temp. 180stopni. A jesli chodzi o spirytus to ja wlewam dwie zakrętki.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź.Po upieczeniu tego ciasta napiszę czy smakowało i czy wogóle się udało.Bo mistrzem w pieczeniu ciast nie jestem dlatego takie moje pytanie? :razz:

Opublikowano

Jeżeli nawet mistrzem nie jesteś Ewkada , to na pewno nim zostaniesz wypróbowując tak wspaniałe przepisy. To tylko kwestia czasu i chęci. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.