apsik Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 SKŁADNIKI 1 kg mąki 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 3/4 margaryny-roztopić 1 szkl cukru-czubata 4 całe jajka i 2 żółtka cukier waniliowy podwójny szczypta soli Zarobić ciasto drożdżowe.Zostawić do wyrośnięcia.Zciasta formować okrągłe bułeczki wkładając w środek jagody wymieszane z cukrem.Położyć na blachę niech trochę wyrosną,posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoto. Można posypać pudrem lub polukrować. Do tej porcji potrzeba około 1/2 litra jagód,wychodzi około 60 bułeczek wielkości pączków. Jak one smakują zimową porą a jak pachnie w całym domu,dosłownie cudo. Cytuj
an69 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Robie podobne ciasto na jagodzianki, tylko masła jest kostka i jaja--7 sztuk, acha, i 1,5 szkl cukru. Jagód jednak nigdy nie gotuje, nawet mrożone ( a robię często ) mieszam z cukrem i gotowe.Nigdy nie wyleciały z bułek! Zamiast jagód mozna dać mase serową lub dżem, czy marmoladę. Można też zrobić z Nutellą ( ...ale to spory wydatek ) lub jakimś tańszym odpowiednikiem Nutelli. Bułki są bardzo pulchne no i wyjątkowo smakują zimą, kiedy doda się jednak jagody. Ania Cytuj
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Apsik - mam pytanie jak długo trzymać w piekarniku bułeczki i w jakiej temperaturze ??? Powiem szczerze kiedyś robiłam i wyszły mi suche ale moji chłopcy i tak zjedli :razz: . Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Jolanta Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 chyba sprobuje zrobic te jagodzianki Cytuj
amelia1 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Witajcie!!! Ja robiłam takie jagodzianki: 0,5kg mąki, 1 szkl. mleka, 4 dag drożdży, 2 jajka, 1 szkl. cukru, 10 dag masła, jajko do posmarowania ciasta, jagody 25 dag Zrobić rozczyn( drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką, rozczynem i resztą mleka. Wymieszać, dodać stopione masło, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe placuszki, na środek nakładać łyżkę jagód, skleić. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką, ułożyć bułeczki zachowując odstępy, posmarować rozkłuconym jajkiem, piec 20 minut w tem. 200 stopni. Można posypać cukrem. Z tej proporcji wychodzi około 16 bułeczek. Ja zrobiłam z truskawkami bo nie ma jagód w Grecji :shock: i wyszły super. Pozdrawiam A to moje bułeczki :grin: Życzę smacznego!!! :razz: Amelia Cytuj
apsik Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ewuniu najlepiej patrzeć żeby miały złoty kolor,niestety nie posiadam piekarnika w którym nastawia się temperaturę więc Ci nie odpowiem. Amelio piękne upiekłaś bułeczki,pozdrawiam Ela. :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Amelio - ale" mniamniuśne " Twoje bułeczki :razz: . Apsik - spróbuje zrobić bułeczki według Twojego przepisu,mam nadzieje tylko,że mi wyjdą. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Amelio bułeczki wyszły super. Ewunia bułeczki napewno Tobie się udadzą. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Pani Halinko - też mam nadzieje,że mi w końcu wyjdą takie wspaniałe jak na zdjęciu Amelki.....Mój syn mi dzisiaj powiedział aby nie wyszły jak poprzednio suche :wink: ...Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Amelio mam pytanie czy jagody moga byc ze sloika jesli tak czy cos dodajesz do nich zeby nie byly rzadkie? :wink: Cytuj
amelia1 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Witajcie!!! Dziękuję za pochwały moich bułeczek :wink: :razz: Wyszły naprawdę dobre. Jolu, ja robiłam je z truskawkami, ale tak samo jak i truskawki jagody jak są świerze posypuję cukrem a poźniej jak puszczą sok to daję na siteczko aby obciekły i nakładam bez soku, uważam, że ze słoika też mogą być i wtedy też je na siteczko niech trochę obciekną, a jak będzie troszeczkę soku to chyba się nic nie stanie. Mam nadzieję, że wyjdą Ci dobre i ładne bułeczki i Tobie Ewo też!!! Pozdrawiam Was gorąco!!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Amelio dzieki za szybka odpowiedz postaram sie zrobic jagodzianki w weekend napewno napisze jak mi wyszly.Pozdrawiam! :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Witajcie narobiłyście mi smaku na te bułeczki koniecznie mószę je upiec pozdrawiam Wiolka :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Jakie piękne te Twoje bułeczki Amelio!!! Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Piękne zdjęcia. :wink: :razz: :razz: Ewuniu- życzę Ci udanego wypieku, na pewno wyjdą Ci pyszne bułeczki!!! :arrow: :wink: :arrow: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.