renigliwice Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Na 4 porcje: 2 cebule, 40 dkg marchewki, 70 dkg kapusty, 25 dkg pieczarek, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki 1. Obraną cebulę pokrój w wąskie paseczki a marchewki ukośnie w cienkie plasterki. Kapustę pokrój w dość szerokie paski (2-3 cm). Pieczarki większe przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. 2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i marchew, smaż, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 4 minuty. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj kapustę i smaż 5 minut. Podsmażone warzywa i peczarki zalej bulionem, patelnię przykryj i duś jeszcze przez 5-10 minut, delikatnie zamieszaj. 3. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem. Polej śmietaną. Udekoruj natką. Jarzynki można jeść jako samodzielne danie, mogą też być dodatkiem do makaronu, ryżu, pieczonych mięs, itd.... Życzę Smacznego!!! Cytuj
apsik Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Świetne danie postne Reniu,w przyszłości wypróbuję Ela. :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.