Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SKŁADNIKI 1 SZKL CUKRU 2 LUB 3 JAJA 1/2 SZKL OLEJU 1 SZKL MAŚLANKI 2 1/2 SZKL MĄKI 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA CUKIER WANILIOWY Wszystko zmiksować po kolei ,wyłożyć na blaszkę ,można dać dowolne owoce[ale niekoniecznie] i posypać kruszonką. Jest to porcja na małą blaszkę ale jak komuś posmakuje to można podwoić składniki .Ciasto w smaku przypomina drożdżowe.

  • Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ewa ja to ciasto piekę w temp.170 C przez 1 godzinę. Wstawilam go na forum jako Babka z maślanką.Nie daję owoców ani kruszonki.Jest bardzo dobre.

Opublikowano

Ewuniu powiem ci szczerze że rzadko patrzę na godzinę bo każdy piekarnik piecze inaczej,kiedyś powiedziałam mojej siostrze ile ma piec i ciasto spaliła.Zawsze kiedy nabiera koloru to sprawdzam patyczkiem,jeszcze zależy na jakiej blasze będziesz piekła i jakie będzie wysokie ale myślę że godzina to zdecydowanie za dużo. Jeżeli Jolcia piecze w formie babkowej to na pewno będzie dłużej. Justynko jeżeli masz możliwość kupić maślankę truskawkową to podam wkrótce na forum przepis na przełożenie biszkoptu właśnie kremem z takiej maślanki.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Upiekłam dzisiaj maślankowca i szkoda że nie mam czym zrobić zdjęcia bo wyszedł naprawdę apetyczny. Na placuszek położyłam jagody [miałam mrożone] przesmażone z cukrem i odrobiną kisielu i na to kruszonka. Po świętach zapowiedzieli się goście a został tylko kawałek warstwowca więc zrobiłam coś lekkiego,polecam.

Opublikowano

Dziś mamy gości więc trzeba coś upiec miałam maślankę w lodówce no i ciasto siedzi już w piekarniku.Urozmaiciłam mrożonymi truskawkami.Aha maślanke też miałam truskawkową. :razz:

Opublikowano

Wielkie dzięki, to jest jeden z tych przepisów które bardzo lubię - prosty i szybki, wydrukowalam sobie i przy najbliższej sposobności z pewnością wypróbuję pozdrawiam,

Opublikowano

Witam. Upieklam MAŚLANKOWCA, ale wyszla kompletna klapa. Od niedawna uzywam kuchenke elektryczna, wczesniej uzywalam gazowa. Teraz musze sie nauczyc piec. Prosze mi powiedziec, jesli ktoras z Pan piekla to ciacho w elektrycznym piekarniku-na jakiej wysokosci postawic blache i w jakiej temp. piec, czy ma byc nastawione na grzanie od dolu czy naokolo, czy wlozyc ciacho do nagrzanego piekarnika (tak robilam w gazowce)???? Dziekuje za pomoc

Opublikowano

Kaska ja piekę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.Temp.170 C. Wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika,na środkową półkę. Czas ok 1 godziny.Jeśli nie masz termoobiegu to nastaw górną i dolną grzałkę.

Opublikowano

Kaska ale nie wiem właściwie co się stało ,czy spalił się czy nie upiekł.Ja nie miałam z nim żadnych problemów,mam taki piekarnik w którym nie nastawia się temperatury i jest tylko jedna półka,ale piecze się super. Moja kuzynka tak lubi to ciasto ,że robi z podwójnej porcji i wyrasta pełna blacha ta duża,u nich w domu nikt nie chce nawet słyszeć o drożdżowcu. Każdy się uczy na błędach ,nie załamuj się tylko próbuj dalej. :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.