an69 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Ciastka ze skwarek Po pierwsze wyjasnie dla tych, którzy już kręcą głową,ciastka są pyszne i jedząc je nikt się nie domysli, że w cieście sa skwarki. 1 kg mąki 40 dkg zmielonych skwarek 2 cukry waniliowe 5 jaj 2 łyzeczki proszku 2 szkl cukru smietana lub kefir Zagnieść ciasto ze wszystkich produktów.Ciasto musi byc ścisłe, regulować śmietaną. Ciastka mozna otrzymac ze specjalnej foremki założonej na maszynkę do mięsa. ( starsze gospodynie napewno mają zapomniane gdzies w szufladach, jak nie to trzeba kupić ) Pieczemy na złoto, po upieczeniu posypujemy pudrem. I uwierzcie mi , że ciastka a raczej herbatniki są bardzo dobre Ania Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Jak byłam dzieckiem to mama robiła takie ciastka z maszynki,tylko że dodawała do nich smalec a nie skwarki,ale przecież smalec to nic innego jak wytopione skwarki,więc myślę że smak tych ciastek był taki sam.Były bardzo dobre. A tak na marginesie Aniu-jak ja ci zazdroszczę tych 103 pierogów na obiad-normalnie aż się głodna zrobiłam. Cytuj
an69 Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Gabi!! Zapraszam, około 50 jeszcze jest... Ania Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Dzięki za zaproszenie ale trochę daleko-inaczej to miałabyś mnie na karku. Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Jadłam kiedyś, bardzo dawno , takie ciastka ze skwarek. Pamiętam, że bardzo mi smakowały. :grin: :razz: :shock: Cytuj
amelia1 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ja pamiętam jak moja mama i babcia robiły takie ciastka. One są naprawdę extra i nie czuć, że są ze skwarek. Polecam!!! Cytuj
elmo_23 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ja również potwierdzę, że ciasteczka są wyśmienite!!! Są to jedne z moich ulubionych :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi