Anusia40 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Składniki: Ciasto: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 szkl. gorącej wody 1 1/2 łyżki żelatyny 5 białek 1 szkl. cukru Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wymieszać dokładnie składniki na ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Następnie w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Ubić pianę z 5 białek i dodać cukier oraz zimną żelatynę. Wymieszać i rozłożyć na cieście. Następnie rozpuścić margaryne na wolnym ogniu i dodać cukier, kakao i gdy polewa wystygnie to dodać roztrzepane jajko i energicznie wszystko wymieszać. Polać polewą na wystygłą pianę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Wszystko pięknie 🙂 ,tylko zastanawia mnie to jajko w polewie 🙂 Cytuj
apsik Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Ja TEŻ MAM PRZEPIS NA POLEWĘ DO KTÓREJ DODAJĘ JAJKO ALE ZARAZ PO ZDJĘCIU Z OGNIA NIA CZEKAM AŻ WYSTYGNIE. Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Podałam na forum przepis na polewę na ciasto z całym jajkiem,polewam tą polewą różne ciasta i zawsze się udaje...nie jest twarda i ładnie się świeci,ale nie spływa z ciasta,dobra jest do polania metrowca 🙂 Cytuj
ela52 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Korzystam z przepisu Doruni na polewe do ciasta z jajkiem ijest bardzo dobra.Przy krojeniu sie nie kruszy. 🙂 Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Bardzo się cieszę Elu,że korzystasz z przepisu na moją polewę i że Tobie smakuje 🙂 🙂 🙂 Cytuj
Jolcia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Ja też robię od lat polewę z jajkiem i jestem bardzo zadowolona. Jajko dodaję od gorącej margaryny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi