Basia K Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dorotko,oczywiście,że miłe zaskoczenie :) A placek z rabarbarem to nic nowego,nasze "stare" :grin: Wśród moich znajomych i krewnych to istny HIT! Cytuj
Dorota Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 :grin: Dziękuję Basiu za przypomnienie tego przepisu, kiedyś go właśnie szukałam, brzmi bardzo smacznie - upiekę go w przyszłym tygodniu - taki mam plan :) Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Upiekłam Basiu tak za mną chodzi to ciasto z rabarbarem, ale niestety nigdzie nie mogę kupić rabarbaru (pytałam w sklepach, na targowiskach) :) Cytuj
basga Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 U mnie w Polo jest i w Carrefourze widziałam i na straganach też.A ciasto bardzo apetyczne wyszło. Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 To będę szukać dalej, dziękuję Basiu :grin: Upiekłam ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Ja szykuje się do upieczenia kremówki z drożdżowym ciastem > jeśli będzie dobre zamieszczę przepis >> zapowiada się bombowo :) Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Kasiu ciasto brzmi ciekawie, więc chyba poprosimy o przepis :) Basiu bardzo Ci dziękuję za wskazówki, rabarbar kupiony - więc dzisiaj zabieram się za pieczenie :grin: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Dorotko ciasto mi nie wyszło :D Po pierwsze > za duża blacha :) Po drugie > pomimo pieczenia tylko 30 min ( powinno około 1h ) ciasto się przypiekło :grin: Następnym razem zrobię na mniejszej blaszce i zobaczę jak mi wyjdzie . Przepis podam tu jak komuś się uda to proszę zamieścić w wątku :razz: Kremówka Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 2 dkg drożdży 2 łyżki śmietany 3 łyżki cukru Drożdże rozkruszyć z mąką, dodać margarynę, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, połową wyłożyć blaszkę. Krem: 1/2 l. mleka 2 cukry waniliowe 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru To wszystko razem zagotować. Wcześniej odlać sobie 1/2 szkl mleka w którym roztrzepać 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Ciepły budyń wylać na blaszkę, na ciasto, drugą część cista rozwałkować i przykryć budyń. Piec ok. godz. na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z forum ogrodniczego ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Dziękuję Ci Kasiu za przepis, wydaje się być prosty i smaczny, ciekawe czemu tak się stało :D ...czasami tak bywa jak nam zależy na udanym wypieku, to akurat się przypali itd. :) Ja upiekłam ciasto z rabarbarem - pycha :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Zrobiłam kakaowego bananowca z galaretką Pycha :) Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Ciasteczka francuskie z jagodami - pycha :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.