Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:grin: Dziękuję Basiu za przypomnienie tego przepisu, kiedyś go właśnie szukałam, brzmi bardzo smacznie - upiekę go w przyszłym tygodniu - taki mam plan :)

Opublikowano

Upiekłam

post-8-033265200 1309951884_thumb.jpg

Basiu tak za mną chodzi to ciasto z rabarbarem, ale niestety nigdzie nie mogę kupić rabarbaru (pytałam w sklepach, na targowiskach) :)

Opublikowano

U mnie w Polo jest i w Carrefourze widziałam i na straganach też.A ciasto bardzo apetyczne wyszło.

Opublikowano

Kasiu ciasto brzmi ciekawie, więc chyba poprosimy o przepis :) Basiu bardzo Ci dziękuję za wskazówki, rabarbar kupiony - więc dzisiaj zabieram się za pieczenie :grin:

Opublikowano

Dorotko ciasto mi nie wyszło :D

Po pierwsze > za duża blacha :)

Po drugie > pomimo pieczenia tylko 30 min ( powinno około 1h ) ciasto się przypiekło :grin:

Następnym razem zrobię na mniejszej blaszce i zobaczę jak mi wyjdzie .

Przepis podam tu jak komuś się uda to proszę zamieścić w wątku :razz:

Kremówka

Ciasto:

3 szkl mąki

1 kostka margaryny

2 dkg drożdży

2 łyżki śmietany

3 łyżki cukru

Drożdże rozkruszyć z mąką, dodać margarynę, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, połową wyłożyć blaszkę.

Krem:

1/2 l. mleka

2 cukry waniliowe

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru

To wszystko razem zagotować. Wcześniej odlać sobie 1/2 szkl mleka w którym roztrzepać 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Ciepły budyń wylać na blaszkę, na ciasto, drugą część cista rozwałkować i przykryć budyń. Piec ok. godz. na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z forum ogrodniczego ;)

Opublikowano

Dziękuję Ci Kasiu za przepis, wydaje się być prosty i smaczny, ciekawe czemu tak się stało :D

...czasami tak bywa jak nam zależy na udanym wypieku, to akurat się przypali itd. :)

Ja upiekłam ciasto z rabarbarem - pycha :grin:

post-8-061302800 1310463928_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.