basga Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Przepisik mam od sąsiadki,dziś zrobiłam i oto efekt: 8 paczek herbatników typu petitki ok.1kg jabłek 1 kostka masła 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrac,zetrzec na tarce,włożyc do naczynia,dodać resztę składników i podgrzewać do ich połączenia. Formę wyłożyć herbatnikami,pokryć częścią masy jabłkowej i powtarzać do wyczerpania składnikow. Schłodzić i polac polewą. Ja użyłam gotowej masy jabłkowej ze słoika,cukru już nie dodawałam ale wsypałam agrestową galaretkę a wierzchnią warstwę ułożyłam z herbatników w czekoladzie-niestety to był błąd,bo one nie nasiąknęły masą i są dość twarde.Tak to jest gdy się nie chciało robić polewy :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Może jutro zmiękną te herbatniki. Czasami potrzebny jest czas, bo chyba dzisiaj robiłaś to ciasto. Zastanawia mnie jednak, czy pozostałe warstwy herbatników nie staną się za bardzo mokre od tego nadzienia jabłkowego ? :grin: :razz: :shock: Dzięki za przepis.Renata :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Bardzo ciekawy przepis i szybki w wykonaniu,jabłka można dać ze słoika,chyba się skuszę na zrobienie tego ciacha :razz: Cytuj
basga Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 RENIU-miałaś rację,dziś ciasto jest lepsze,te czekoladowe herbatniki zmiękły a te wewnątrz nie rozpłynęły się ale są ok. Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 No i zrobiłam to ciasto,ale troszkę inaczej,jedną warstwę zrobiłam tak jak w przepisie,a do drugiej porcji jabłek dodałam nutellę ze śliwek i przykryłam biszkopcikami.Na wierzch posypałam cukier puder.Teraz schładzam ciasto i potem będzie degustacja. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Czekamy w takim razie na wrażenia i ocenę. Smacznego!!! :wink: :razz: :razz: Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Cisto jeszcze dobrze się nie schłodziło.ale już posmakowałam go i powiem,że jest bardzo smaczne,bardzo dobrze czuć wszystkie smaki,ale jeszcze nie do końca zmiękły ciasteczka,ale i tak dobre.Dziękuję za fajny i szybki przepis :wink: Pozdrawiam :razz: Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Doruniu-no i jak smakuje ciasto na drugi dzień,zmiękły herbatniczki? Cytuj
Dorunia Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Dzisiaj ciasto smakuje super,ciasteczka ładnie zmiękły.Mieliśmy gości i wszyscy się zajadali i podziwiali,że takie proste,a zarazem takie smaczne.Dziękuję Basga za przepis,bo jest suuuuper. Pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 No to się cieszę,że smakowało! Pozdrowionka. Cytuj
basga Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 No to robię na jutro,ciacho dobre na upał! Cytuj
Jolanta Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Basga z tego co widze i czytam to musi byc super ciacho a to maslo trzeba dac do garnka w ktorym podgrzewamy jablka?Czy mozna dac tylko sama galaretke?Czy dac i maslo i galaretke? [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
basga Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ja dałam i masło i galaretkę ale pewnie bez masła też wyjdzie,tak robiłam ciasto Zielone Jabłuszko/jest na forum. Cytuj
Jolanta Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Dzieki Basga :grin: . [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.