Klosewik Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Poszukuję różnych farszów do ciasta i ciastek z gotowego ciasta francuskiego ( na słono i slodko). I pozdrawiam wszystkich "Smakowiczów". Cytuj
Agi26 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 FRANCUSKIE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI CIASTO FRANCUSKIE : 25 dkg mąki, 25 dkg masła, szczypta soli, ok. 1 szklanki wody; FARSZ : 1/2 kg wydrylowanych wiśni; 1 żółtko, 2-3 łyżki skondensowanego mleka; ok. 20 dkg cukru pudru z wanilią do posypania ciastek; Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy. Po ostatnim chłodzeniu rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm i bardzo ostrym nożem lub radełkiem wykrawać kwadraty o boku 7-8 cm . Brzegi zwilżyć wodą, nakładać po 3 wiśnie dokładnie odsączone i zlepiać, uważając aby nie skleić brzegów, bo ciasto nie wyrośnie i nie "polistkuje" się. Blachę opłukać zimną wodą, układać pierożki niezbyt ciasno (trochę wyrastają). Żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posmarować ciastka. Piec w temperaturze 210 °C przez ok. 10-13 minut. Należy bardzo uważać, ponieważ ciasto francuskie szybko się przypala. Jeszcze ciepłe ciastka obficie posypać cukrem pudrem z wanilią. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.