Pola Połetek Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Witajcie, Zostałam obdarowana sporą porcją masy marcepanowej, która wygląda jak baton. Nie otwierałam jej, więc nie wiem jaka jest. Wiem tylko, że została przywieziona z Holandii. Jak mogę ją wykorzystać? Moja synowa lubi marcepan i chciałabym zrobić specjalnie dla niej jakieś pyszne ciasto na święta. Jeśli macie jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 W tej chwili to przychodzą mi do głowy tylko kartofelki z marcepana,może potem ktoś dorzuci jakieś konkretne ciacho. Cytuj
Basia K Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ja znalazlam w internecie cos takiego: Składniki: • 1 kostka masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 łyżek kakao • 5 łyżek mleka • puszka ananasów • opakowanie masy marcepanowej (50 g) • tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C. Cytuj
amelia1 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ja dostałam przepis od teściowej na super ciacho z marcepanem, ale nie miałam okazji wypróbować, bo nie mogę dostać masy marcepanowej. Tarta gruszkowa ciasto kruche: 25 dag mąki, 7-8 dag cukru, 1 jajko, 0,5 kostki zimnego masła startego na wiórki. Wszystko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę, ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu, ciasto piec w nagrzanym piekarniku 15 minut. krem: 2 szklanki mleka, 1 laska wanilii, 10 dag cukru, 2 jajka, 4 żółtka, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag surowej masy marcepanowej, 3-4 gruszki, 5 dag konfitury. Zagotować mleko z nadkrojoną laską wanilii i cukrem, utrzeć jajka i żółtka z mąką ziemniaczaną. Wlać do mleka. Zagotować i odstawić. Wyjąć laskę wanilii, dodać pokruszony marcepan i mieszać aż powstanie gładki krem. Ostudzić. Następnie rozsmarować na upieczonym cieście. Gruszki obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na kremie. Wierzch posmarować konfiturą. Odstawić, gdy konfitura zastygnie ciasto jest gotowe. Jak pisałam wcześniej nie próbowałam tego ciasta, ale wydaję się proste i smaczne, jeżeli oczywiście ktoś lubi gruszki i słodkie ciasta. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Bardzo ciekawy przepis Basiu, na pewno spróbuję i dam oczywiście znać Pozdrawiam Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ten przepis też mi się podoba Amelko. Bardzo dziękuję. Tej masy mam chyba z pól kilo, więc muszę zrobić więcej niż jedno ciasto. Pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj
EWA1992 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ja znalazłam w internecie taka stronke: https://www.artplay.pl/index.php?option=com...1&Itemid=34 Cytuj
adminweb Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja znalazlam w internecie cos takiego: Składniki: • 1 kostka masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 łyżek kakao • 5 łyżek mleka • puszka ananasów • opakowanie masy marcepanowej (50 g) • tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C. A gdyby tak do tego dodać 25 gram rumu,lub czystego spirytusu...ciasto staje sie wtedy takie puszyste :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.