justhi Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Sernik z kremem Ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka 0,5 szk. cukru pudru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg twarogu 25 dag margaryny 40 dag cukru 10 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek cytrynowy Krem: 0,5 l mleka 1 cukier waniliowy 1,5 szk. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 25 dag masła Ciasto: posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, na końcu dodać żółtka, wyrobić krótko ciasto i upiec 2 cienkie placki. Masa serowa: Ser zmielić 2x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, olejek. Wszystko dobrze połączyć, na końcu dodać ubitą pianę z 10 białek i delikatnie wymieszać. Upiec sernik. Krem: Zagotować mleko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać mąki rozrobione w małej ilości mleka, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić. Połączyć ze zmiksowanym tłuszczem. Kolejność warstw: 1. placek 2. powidła śliwkowe 3. 0,5 kremu 4. sernik 5. 0,5 kremu 6. powidła śliwkowe 7. placek 8. polewa czekoladowa. Sernik robi się długo, ale zapewniam,że jest tego wart. Ps. Liczę,że się nie powtarzam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Witam! Jeszcze takiego przekładańca nie jadłam chyba trzeba będzie :wink: Robię podobny ale piecze się wszystko razem zamieszczę później mój do wyboru. Dzięki za przypomnienie już dawno go nie robiłam. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Bardzo ciekawy przepis, Justhi! Jeszcze nie jadłam sernika z kremem, może być dobry, tylko rzeczywiście długo się go wykonuje. Tak sobie pomyślałam, że można by skrócić ten czas, gdyby zrobić to trochę innym sposobem i zmienić kolejność warstw. Np: 1 warstwa: placek posmarowany powidłami, na to sernik - upiec razem 2 warstwa: pól kremu 3 warstwa: placek upieczony z powidłami, po ostudzeniu odwrócić go i położyć go powidłami na krem 4 warstwa: pół kremu 5 warstwa: polewa czekoladowa Znacznie skróciłoby to czas wykonywania tego wypieku i nie miałoby wpływu na jego smak. Co o tym sądzisz, Justhi? Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.