Justyna.K Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Zapiekanka z gyrosem Składniki: :arrow: ziemniaki ok.0,5 kg :wink: filet z kurczaka ok.60-80 deko :arrow: przyprawa gyros + przyprawa do zapiekanek (kotany ) :wink: por :razz: śmietana 18% :razz: ser twardy 30 deko Ziemniaki obrać pokroić w plasteki, filet pokroić w kostkę i natrzeć przyprawą gyros odstawić.Por pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Następnie mięso podsmażyć na patelni i duścić ok.10 min. Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną i układać: ziemniaki przyprawa do zapiekanek por mięso śmietana ser ziemniaki przyprawa do zapiekanek por mięso śmietana ser Zapiekać w piekarniku w 230 stopniach przez 60 minut.Podawać z majonezem lub keczupem lub jakimś sosem.POLECAM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Gratuluję ciekawego przepisu, Justynko! Czytając go coś mi przyszło na myśl. Mięso drobiowe po przysmażeniu jest już prawie gotowe do spożycia. A gdyby tak wcześniej podgotować ziemniaki i pólmiękkie pokroić w plastry , nie trzeba wtedy aż 60 minut zapiekać tę potrawę w piekarniku. Ziemniaki surowe w zapiekankach potrzebują stosunkowo dużo czasu, by stały się miękkie. Czas można sobie wtedy znacznie skrócić. Co Ty o tym sądzisz, Justynko? Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 6 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Oczywiście że możnaby najpierw obgotować ziemniaki i skrócić czas zapiekania na 30 minut :razz: ja jednak zapiekałam tak długo bo miałam mięsko swojskie od rodzinki a ono jest dużo twardsze.Pozdrawiam :wink: Cytuj
thallia Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Jakie tu sa fajne przepisy!!! Syn bardzo lubi ziemniaki zapiekane. Kolejny przepis, obiad z głowy. Dziękuję bardzo za inspiracje, bo ostatnio nie mam ich wcale. Cytuj
basga Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Justynko-z tym wiejskim mięskiem to święta prawda-jak robię coś z takiego kurczaka od mamy, to zawsze trzeba dłużej go przyrządzać bo jest twardszy,wiadomo-chów naturalny. RENIU-też zgadzam się,że do zapiekanek ziemniaki można wcześniej podgotowac,nawet widziałam to w TV,tak jest chyba szybciej. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 wiem wiem u mnie napewno będzie powtórka Z MĘŻEM LUBIMY ZAPIEKANKI A JA LUBIĘ EKSPERYMENTY :wink: Cytuj
mychulec Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Wczoraj na kolację zrobiłam tę zapiekankę, była na prawdę smaczna,rodzina kazała dodać do ulubionych :razz: Zastosowałam się do rad renigliwice i dodałam ugotowane już ziemniaki, było szybciej, jednak surowe ziemniaczki zapiekane piekarniku mają inny smak, są znacznie lepsze :razz: Zapiekanka pysznościowa :wink: Pozdrowienia dla autorki! Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Świetnie, że smakowała Wam ta zapiekanka. Niedługo też ją zrobię. Dawałaś ziemniaki całkiem ugotowane? Ja pisałam o podgotowanych, półmiękkich. Wtedy i szybciej da się upiec tę zapiekankę i straci też na swoim smaku. pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 :wink: ja robilam ta zapiekanke dwa dni temu ,i wlasnie tak jak ty Renatko ziemniaczki tylko podgotowalam ale nie zabardzo zeby bylo szybciej ,mojej rodzince bardzo smakuje ,i bede ja robic czesto ze wzgledu na smak ale i tez ze szybko sie robi(wieczny brak czasu) pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Bardzo się cieszę że WAM smakuje Cytuj
mychulec Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Świetnie, że smakowała Wam ta zapiekanka. Niedługo też ją zrobię. Dawałaś ziemniaki całkiem ugotowane? Ja pisałam o podgotowanych, półmiękkich. Wtedy i szybciej da się upiec tę zapiekankę i straci też na swoim smaku. pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :arrow: :wink: :razz: Dałam już prawie miękkie ziemniaczki :arrow: może to był mój błąd, może powinny być twardsze :razz: Cytuj
Wiolka Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Na zdjęciu zapiekanka wygląda tak smakowicie że mószę ją zrobić pozdrawiam Wiolka :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Wiolka zrób zrób i podziel się z NAMI opinią czy Ci smakowała. Ja jutro robię znów inną zapiekankę jak wyjdzie dobra to napiszę przepisik.Pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.