Althona Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Jaka herbata czerwona jest najzdrowsza...ta w torebkach z aromatem cytrynowym to to samo co liściasta????? gdzieś czytałam ze powinno się pić tę pakowaną w Chinach???? co o tym sadzicie..????? Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Cóż-mogę mówić tylko za siebie ale mnie najbardziej smakuje ta. Cytuj
Althona Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 narazie piję expresowa z cytryną pu-erh (znalazłam w biedroneczce prod.Mokate)smakuje mi i właściwię piję ja po każdym posiłku....dziś kupiłam lisciastą importer ZAS-Pol i jest paczkowana w Chinach ''Yunnang Pu-erh tea'' smak zdecydowanie inny ,bardziej czuć w tej herbatce naturę 🙂 i jest intensywniejszy aromat a cena podobna.ZAS ma też expresówki..jeszcze nie próbowałam . czy moze ktoś słyszał o negatywnym działaniu pu-erh? Cytuj
Althona Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 zadałam puyanie co do ilosci pu-erh i sama sobie odpowiem..... odp.pu-erh - max. 2 dziennie - moze obnizyc cisnienie i spowodowac, ze bedziesz senna to znalazłam na stronce ktora poleciał Monia.......cóz pozostaje mi tylko potwierdzić...ze chodzę trochę zbyt senna...:roll: 🙂 🙂 🙂 . czerwona pobudza trawienie...działa ok.... najlepsza jast woda...może być z cytrynką...... z ziołami tez nie należy przesadzać bo wysuszają sluzówkę( 2 tyg..i przerwa) Cytuj
Althona Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 znalazłam jeszcze coś ciekawego... Czerwona herbata zawiera m.in. garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Czerwona Pu-Erh wyróżnia się na tle innych herbat dużą zawartością tych związków. Ponadto zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Obecne w czerwonej herbacie flawonoidy są odpowiedzialne za jej charaktery-styczny smak i aromat. Związki te mają ponadto właściwości przeciwutleniające, odtruwają organizm oczyszczając go z toksyn. Substancje zawarte w czerwonej Pu-Erh wpływają korzystnie na metabolizm tłuszczowy, pobudzając enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych. Przywracają prawidłowy metabolizm organizmu. Dzięki tym właściwościom Pu-Erh pomaga schudnąć bez wyrzeczeń. Pijąc od 3 do 5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, można schudnąć od 3 do 10 kg bez stosowania żadnej diety. Co więcej, spadek wagi utrzymuje się i nie występuje efekt yo-yo. Herbatę należy parzyć pod przykryciem od 2 do 5 minut. Najlepiej wypijać ją po jedzeniu. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać do niej cukru, który zabija jej cenne właściwości. Niestety napar herbaty Pu-Erh oprócz licznych zalet ma również jedną wadę, którą jest jej charakterystyczny, ziemisty smak i nieprzyjemny zapach. Dla wielu osób wypicie 5 filiżanek tego napoju dziennie może być równie uciążliwe i niemiłe jak stosowanie diety. Cytuj
Althona Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 czytałam rózne opinie......no i sama już nie wiem ,,złoty srodek'' po prostu jedni twierdzą ze wyplukuje magnez i zelazo....ale czy to do końca wina herbaty czy braku tych składników w pożywieniu?.......mnie smakuje czerwona....i jest pryjemne uczucie po zjedzeniu obiadu....no i w połaczeniu z odpowiednim odzywianiem kilosiki w dół.... 🙂 🙂 🙂 Cytuj
nomik Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Mnie zdecydowanie zaszkodziła.Pojawiła sie po niej okropna,uporczywa zgaga i gdyby nie Ranigast meczyłabym sie do dzisiaj ale herbatka poszła w odstawke. Cytuj
iwona30 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Ja też piłam przez jakiś czas czerwoną herbatkę i odstawiłam bo też nie bardzo się po niej czułam i już nie piję. :mrgreen: Cytuj
Novinha Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Zainspirowała mnie ta dyskusja, zaczynam regularnie pić zieloną herbatę :] Cytuj
Doris Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Kiedyś piłam czerwoną herbatę i niedawno wróciłam do niej i bardzo sobie chwalę. :wink: Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Piłam kiedyś po 6-7 filiżanek dziennie. Pomagała. Cytuj
Christina Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Również piję czerwoną herbatę "Pu-erh" (firmy Vitax) i nie mam żadnych dolegliwości, ani złego samopoczucia :razz: Ponadto jest bardzo smaczna - z lekkim aromatem cytrynowym. Cytuj
Doris Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Obecnie piję czerwoną herbatę o smaku jabłka z cynamonem. Jeśli ktoś z Was lubi takie smaki - serdecznie polecam, jest przepyszna. :wink: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Tak czytam na temat tych herbatek i sie zastanawiam czy ktos schudnął stosując tylko samą herbatkę? No moze dodajmy jeszcze - odżywiając sie regularnie w sposób umiarkowany (unikając tłustego, kalorycznego, chipsów itp i podjadania między posiłkami itp) ??????? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi