Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:wink: Podaję przepis na bardzo dobre ciesto ,które powinno robić się dzień przed podaniem na stół ,wówczws zdązy ono fajnie przesiąknąc masami i nie jest wtedy twarde.Na drugi dzień po zrobieniu jest już mięciutkie ,rozpływające się w ustach. Ciasto: -2 jajka -1 szkl.cukru -4 łyżki mleka -1/4 margaryny -1 łyżka amoniaku -1/2 kg mąki -1 łyzeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Amoniak rozpuścić z mlekiem.Do ubitych jaj wlać margarynę i ucierać mikserem.Dodać amoniak rozpuszczony w mleku i proszek do pieczenia.To ciasto podzielic na 4 części -3 równe ,jeden placek moze byc mały (potrzebny do zrobienia posypki na wierzch placka).Upiec każdy osobno(pilnowac bo po 15 min już są zarumienione i trzeba wyjąć). Bita śmietana: -2 do 3 szkl.śmietany kremówki -1 szkl. cukru pudru -1 łyżeczka żelatyny Zelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody goracej i ostudzić Smietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać zelatynę dalej ubijając. Na pierwszy placek nałożyć smażone jabłka,przykryć je drugim plackiem, na niego 1/2 bitej smietany,przykryć 3 plackiem i na ten placek resztę bitej śmietany.Na wierzch posypać wcześniej pokruszony 4 placek(ja wkładam placek do woreczka i wałkuję wałkiem ,wtedy fajnie sie pokruszy).SMACZNEGO

post-4466-1173343215_thumb.gif

Opublikowano

ANETKO - następny wspaniały przepis. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z amoniakiem i w związku z tym mam pytanie czy czasami nie czuć amoniaku. ( Może i głupie pytanie ale chciałabym wiedzieć).

Opublikowano

Ja kiedyś robiłam ciasto z amoniakiem, i ten amoniak czułam jak robiłam to ciasto, a później jak go jadłam to nie :wink:

Opublikowano

Dokładnie jest tak jak pisała Dorotka,w trakcie robienia ciasta czuć amoniak ale jak go już jemy to nie.Ciasto jest naprwdę pyszne.Moja mama jak ma do mnie przyjechać (a widujemy sie rzadko z powodu dużej odległości i braku czasu)to zawsze zamawia sobie to ciasto.Wówczas je robię bo wiem że bardzo je lubi.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.