Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sałatka z kaszą kuskus i pieczarkami 1 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 szklanki bulionu z kostki 1 słoik marynowanych pieczarek w plasterkach ( 30 dag ) 10 dag żółtego sera - warmiński lub podlaski 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( 20 dag ) 10 oliwek bez pestek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki natki pietruszki 1 słoik majonezu (20 dag) sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem, 1 cm ponad powierzchnię i odstawić na 10 min. Pieczarki odsączyć z zalewy. Tuńczyka rozdrobnić. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Oliwki pokroić w plasterki. Do miski z kaszą dodać przygotowane składniki oraz orzechy i natkę pietruszki, wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą. Sałatkę wyłożyć na liście sałaty przybrać natką pietruszki. Sałatka z kaszą kuskus i papryką 25 dag kaszy kuskus 3 papryki czerwona, żółta i zielona - 60 dag 2 pomidory 15 dag 1 świeży ogórek - 12 dag 1 czerwona cebula- 10 dag 10 dag białej części pora 1/3 szklanki oliwy sok z jednej cytryny 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu sól, pieprz Warzywa umyć i osączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w małe kawałki. Por pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać wrząca posoloną wodą 1 cm ponad powierzchnię i odstawić na 10 min. Gdy kasza napęcznieje i ostygnie, dodać warzywa i wymieszać z oliwą połączoną z sokiem cytrynowymi przyprawami. Posypać natką pietruszki. Przepisy podałam na 5 - 6 porcji.

Opublikowano

No prosze ja kasze kuskus do tej pory omijałam szerokim łukiem. Pani Halinko bardzo dziękuje za przepis na wykorzystanie kaszy w sałatce. A jeszcze jak można wykorzystać tą kaszke? Chyba się skusze na kupno kuskus.

Opublikowano

Ewuniu proszę się zwracać do mnie po imieniu. Kuskus można jeszcze podawać z mięsem pieczonym. Mam jeszcze przepis na sałatkę arabską i pisze że w krajach arabskich kuskus gotuje się bardzo długo na parze, w specjalnym naczyniu. U nas kuskus jest z semoliny, jest to pszenica o specjalnej jakości. Nasz kuskus jest tak spreparowany, że tylko wystarczy go zalać wrzatkiem. Eluniu ucieszyłam się że mogłam pomóc. Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Zgoda Halinko - od dzisiaj zwracam się po imieniu (jakoś mi tak dziwnie?). Mam pytanie jak gotować kuskus,bo napisałaś iż należy zalać wrzątkiem i to tyle? Proszę o pomoc bo naprawde jestem zielona.

Opublikowano

Ewuniu przeczytaj dokładnie te przepisy co ja podałam i ostatnią moją wypowiedź. Napisałam że nasz kuskus tylko zalewamy i nie gotujemy tylko odstawiamy aż kasza napęcznieje. Jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedziała śmiało pytaj, ja odpowiem napewno. Mogę podać przepis jeszcze na sałatkę arabską o której wspominałam.

Opublikowano

:grin: Droga Ineczko na Tobie zawsze mozna polegac .Ja dwa tygodnie temu bylam na wczasach w Tunezji i tam kuskus jest doslownie wszechobecny sprobowalam tej kaszki z takim troche niedowierzaniem ,a tu okazalo sie ze jest to swietny dodatek praktycznie do wszystkiego ,kupilismy z mezem nawet ta kaszke ale jeszcze jej nie uzylam bo nie wiedzialam jak ,dlatego dziekuje ci bardzo za przepisy i zachecam wszystkich do wyprobowania bo warto pozdrawiam

Opublikowano

No tak Halinko przecież pisze czarno na białym. Ech podwójne oczy i jeszcze niedowidze.... :grin: Dziękuje za wyjaśnienie. A odbiegając od tego tematu może ktoś ma z forumowiczów przepis na kasztany(wiem,ze są przepisy ale są to już przetworzone ). Dzisiaj w Makro były do kupienia właśnie kasztany jadalne. Pamietam,że w Wiedniu były pieczone "chyba" w tłuszczu ale nie jestem pewna?Pozdrawiam Ewa.

Opublikowano

Kuskus dawniej robiłam córce z mlekiem,zalewałam gorącym i miała po chwili śniadanko.

Opublikowano

Dzięki Basga,ja też tak zrobie ale ciekawi mnie czy moi "chłpocy" zjedzą. Syn wogóle ma długie zęby na różne potrawy u niego tylko w menu może figurować ser biały i żółty oraz salami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja najpierw gotuje rosol na kurczaku (calym, udkach albo innych czesciach :) ) razem z warzywami (glownie chodzi o marchew, pietruszke). Po czym wyjmuje mieso i warzywa. Kurczaka obieram i miesko kroje w kostke. Warzywa w kostke. Przygotowuje kuskus (zalewam ciepla woda z odrobina oliwy i zostawiam na kilka minut az napecznieje). Dodaje pokrojone wczesniej skladniki + koperek, mieszam i podsmazam na patelni, bo nie lubie kuskus-a na zimno. I na obiadek mam najpierw rosolek a potem 'kuskus danie'. Polecam.