ilka76 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki: 2 szklanki mąki 20g drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 50g cukru (2 czubate łyżki) 50g masła 1 szklanka marmolady do nadziania (smak dowolny). Całą mąkę przesiać przez sitko. Zrobić zaczyn: wsypać do miski 2-3 łyżki mąki, zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże. Następnie dodać ciepłe mleko powoli wlewając je do dołka. Wymieszać razem dokładnie. Całość przysypać cienką warstwą mąki (2-3 łyżki). Przykryć zaczyn ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Masło rozpuścić, ostudzić do temp. pokojowej i wymieszać z jajkiem też o temp. pokojowej. Do wyrośniętego zaczynu dodac szczyptę soli, cukier i masło wymieszane z jajkiem. Na początku mieszać drewnianą łyżką. Dodawać mieszając resztę mąki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiac je i uderzać dłońmi do momentu aż zrobi się gładkie. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Ciasto posmarować marmoladą i zwinąć w tortownicy (jak muszlę ślimaka). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 - 200 stopniach ok. 30 minut . Ps. Ciasto powinno dotykać brzegów tortownicy. Moja miała 27 cm i była za duża. Cytuj
apsik Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Kolejny ciekawy przepis na drożdżowe ciacho,myślę że wart wypróbowania w przyszłości.Gratuluję ilka76 i mam pytanie czy to ty podajesz na forum ,,gotowanie''tyle ciekawych przepisów.POZDRAWIAM CIĘ Cytuj
ilka76 Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Jeśli chodzi Ci o WŻ to (jak wskazuje mój nick) to ja. Bardzo mi miło, że się podobają:wink:) Zresztą wstawiam też w Naszej kafejce: [LINK NIEAKTUALNY] (mam nadzieję, że można tutaj wstawić link) Pozdrawiam:)) Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Piękny ślimaczek,gratuluję. :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja też dołączam się do tych pochwał. Slimak piękny!!! Dzięki za przepis. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, szczególnie fantazyjne. Mam nadzieję, że dorzucisz jeszcze przepis tego typu. Pozdrawiam Cię cieplutko, Ilko 76. Renata :wink: Cytuj
ilka76 Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Bardzo mi miło, ze ślimak się podoba :wink: Niestety więcej przepisów na ciasta drożdżówe "fantazyjne" nie posiadam. Ciasta drożdżówe zaczęłam piec dopiero jakieś 2 m-ce temu więc nie mam jeszcze z nimi zbyt dużego doświadczenia. Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 własnie wzięłam sie za zrobienie ślimaka,syn nauczył mnie juz wklejać zdjęcia :mrgreen: wieczorkiem więc wkleje zdjęcie mam nadzieje ślicznego ślimaka :-D Cytuj
Samanta Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Ilko, przepis bardzo mi się podoba i napewno będę piekła to ciasto aczkolwiek nie tak zaraz bo teraz to ja jestem aktywna głównie w wątku Dieta Protal. Ale przede wszystkim bardzo Ci dziękuję za linka do forum kafejki, jak dotąd nie znałąm tego adresu a wydaje sie bardzo dobry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi