apsik Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 MASA MAŚLANKOWA 50 dag twarogu 1/2 litra maślanki o smaku truskawkowym 15 dag cukru pudru 1/2 szkl soku też najlepiej truskawkowego lub napoju 1 szkl śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny raczej czubate truskawki Żelatynę zalać sokiem i odstawić by napęczniała a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Zmielony ser dokładnie wymieszać z maślanką,cukrem.Śmietanę ubić ,dodać do masy ,delikatnie wymieszać,na koniec dodać żelatynę. Należy wcześniej upiec biszkopt i albo przekroić go i przełożyć masą i na wierzchu zalać galaretką albo upiec cienki biszkopt i nie przekrawać. Sposób jest dowolny,ja latem wylałam masę w pucharki,ozdobiłam galaretką ,śnieżką i był smaczny deser. Truskawki oczywiście daje się do galaretki. Na rynku była jeszcze dostępna maślanka pomarańczowa,wtedy inne składniki też dobieramy smakowo. Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Fajny przepis Apsik,muszę go wypróbować.Tylko skąd wziąść czas na wypróbowanie wszystkich smakołyków. Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 No to teraz możemy kombinować ze smakami bo maślanka może być jagodowa lub nawet truskawkowo-rabarbarowa. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Zgadzam się z Jolcią,skąd wziąść czas na te pyszności. Ale też ile potrzeba by było osób aby to wszystko zjedli. U mnie już ile smakołyków czeka w kolejce.... :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 ELU - i znowu wspaniały przepisik,dziękuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.