mac51 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 U nas tak się nazywała,wiem tylko że była robiona z maslanki albo zsiadłego mleka,odzielnie tłuczone ziemniaki,czy ktoś zna dokładny przepis?{czuję ten kwaskowy smak} Dzięki. :wink: Cytuj
Gość Izek =) Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Składniki: 2 szklanki maślanki 3 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej sól 10 dkg twarogu łyżka masła ziemniaki ugotowane w mundurkach Wykonanie: wodę zagotować z solą, mąkę rozrobić z maślanką i wlać do gotującej się wody, dodać masło. Cały czas mieszając zagotować (trzeba uważać, zeby się nie przypaliło) Na talerz położyć pokrojone ziemniaki i pokruszony twaróg, zalać ugotowaną polewką. Smacznego! :wink: Cytuj
Gość Mikołaj Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja to polewkę robię tak jak: Do garnka wlewam trochę na dno wody i gotuje. Do wysokiego naczynia wlewam: maślankę 1 litr kefir 500 ml pojemnik smietanę 12% 500 ml pojemnik trochę mąki (na tzw. wyczucie zeby zagęścić) sól pieprz i to wszystko dobrze mieszam Wlewam go gotujacej wody i czekam ,aż się zagotuje cały czas mieszając, gdzyż łatwo można przypalić. W razie potrzeby dobrawiam solą i pieprzem. Do tego muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach. Polewki wychodzi dużo, więc duża rodzina spokojnie sie pozywi :razz:. Smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.