Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas tak się nazywała,wiem tylko że była robiona z maslanki albo zsiadłego mleka,odzielnie tłuczone ziemniaki,czy ktoś zna dokładny przepis?{czuję ten kwaskowy smak} Dzięki. :wink:

Gość Izek =)
Opublikowano

Składniki:

2 szklanki maślanki

3 szklanki wody

3 łyżki mąki pszennej

sól

10 dkg twarogu

łyżka masła

ziemniaki ugotowane w mundurkach

Wykonanie:

wodę zagotować z solą, mąkę rozrobić z maślanką i wlać do gotującej się wody, dodać masło.

Cały czas mieszając zagotować (trzeba uważać, zeby się nie przypaliło)

Na talerz położyć pokrojone ziemniaki i pokruszony twaróg, zalać ugotowaną polewką.

Smacznego! :wink:

  • 2 tygodnie później...
Gość Mikołaj
Opublikowano

Ja to polewkę robię tak jak: Do garnka wlewam trochę na dno wody i gotuje. Do wysokiego naczynia wlewam: maślankę 1 litr kefir 500 ml pojemnik smietanę 12% 500 ml pojemnik trochę mąki (na tzw. wyczucie zeby zagęścić) sól pieprz i to wszystko dobrze mieszam Wlewam go gotujacej wody i czekam ,aż się zagotuje cały czas mieszając, gdzyż łatwo można przypalić. W razie potrzeby dobrawiam solą i pieprzem. Do tego muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach. Polewki wychodzi dużo, więc duża rodzina spokojnie sie pozywi :razz:. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.