Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 BISZKOPT -5 jajek -6 łyżek mąki krupczatki -6 łyżek cukru Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,następnie żółtka i mąkę. Cały czas miksować mikserem.Wylać na tradycyjną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 minut w temp 170C. I masa -2 galaretki agrestowe -5 średnich jabłek -1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie.Do gorących dodać jabłka starte na grubej tarce jarzynowej.Wymieszać i słchłodzić.Gdy masa będzie tężała wyłożyć ją na biszkopt. Wstawić do lodówki aby stężała. II masa -puszka mleka zagęszczonego nie słodzonego-dobrze schłodzone -2 galaretki agrestowe -2 łyżeczki cukru -szlanka wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Mleko zmiksować z cukrem na kremową pianę i dodać zimną ale lejącą galaretkę. Masę wyłożyć na jabłka i posypać startą czekoladą. Wymyśliłam to ciacho na Dzień Kobiet.W domu i w pracy bardzo smakowało.Myślę że ktoś się skusi i zrobi. Pozdrawiam . :wink: Cytuj
Marra Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jaka blaszkę uważasz za tradycyjną? Możesz podać wymiary? Bo ciasto wygląda rewelacyjnie i zamierzam go zrobić tylko, że ja muszę na dużej blasze, bo jest nas 5 łasuchów. Już dopisuję składniki do listy zakupów. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jolcia gratuluje pomysłowości wygląda smacznie.Ja na dzień kobiet ( przyznam się bez bicia )nic nie piekłam mąż kupił ciacha w pareksie i powiem tak NIGDY WIĘCEJ.Jednak co domowa robota to domowa :wink: Cytuj
basga Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Mam podobny przepis na ZIELONE JABŁUSZKO,tyle ze zamiast mleka w puszce sa śnieżki. Jeszcze go nie robiłam ale zacheciły mnie Jolci zdjecia tego ciacha i zamierzam go wreszcie wypróbować. Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Gratuluję pomysłu i przepisu! Kolejne dobrze zapowiadające się ciacho. Dzięki. :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Dzięki za miłe słowa.Blaszka tradycyjna to 28/35 cm. Ciacho jest duże,można się najeść.Kiedyś robiłam piankę ze śnieżki Basga ale ta jest lepsza.Moje koleżanki też tak uważają.Pozdrawiam wszystkich. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 No nie Jolcia, ja się nie powstrzymam takie apetyczne ciasto nam umieściłaś, kiedy to wszystko wypróbować. Jutro mam w planie sernik, trudno to Twoje też muszę zrobić. Pozdrawiam Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Halinko mam ten sam problem,kiedy to wszystko zrobić. Przepisy są tak wspaniałe,żeby jeszcze chociaż nie szło w bioderka i brzuszek.W maju mam komunię syna to poszaleję z wypiekami.Jutro chcę zrobić kuleczki Rafaello. Pozdrawiam. Cytuj
Klosewik Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Czy zamiast surowych jabłek można dać mus ? Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 bardzo fajny przepis ,basga a moze podasz nam przepis na swoje zielone jabłuszko :grin: Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 moim zdaniem mus do tego ciasta sie nie nadaje. pozdrawiam:) Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 bardzo fajny przepis ,basga a moze podasz nam przepis na swoje zielone jabłuszko :grin: Nie robiłam go jeszcze ale nie jest skomplikowany więc podałam przepis w słodkościach. Cytuj
amelia1 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Powiedzcie, jak tu można mieć dietę?? Tu wszędzie są takie smakołyki, że nie można nie spróbować. A jeszcze te zdjęcia, no same za siebie mówią :grin: :grin: . Gratuluję pomysłowości. Pozdrawiam Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Tak jak postanowiłam to zrobiłam. Ciasto bardzo smaczne i orzeźwiające, dowód jest widoczny, a Tobie Jolciu bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.