mac51 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 1,5-2l wody,trochę włoszczyzny,20-30dkg kiełbasy 0,5 l żurku 4 ząbki czosnku,1-2 cebule,boczek lub słonina,śmietana do zabielenia, jarzynka,majeranek,pieprz,ziele,listek,garstka suszonych grzybów,ziemniaki. Z włoszczyzny ugotować wywar.Przecedzić.Namoczyć grzybki,pokroić. Do wywaru dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę,grzybki,ziele(3-4 utłuczone w możdzierzu) 2 listki laurowe,jarzynkę.Przyrumienić cebulę z boczkiem lub słoniną(pokroić w kostkę) Dodać do zupy.Czosnek posiekać drobno, dodać z majerankiem(sporo) Pod koniec gotowania zabielić śmietaną,zagotowac i gotowe. Oddzielnie ugotować ziemniaki,utłuc,podać osobno na talerzu. PS.Dużo zależy od żurku(kwasowość) Smacznego :razz: Zapomniałem! pieprz do smaku :wink: Cytuj
kate_76 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 :wink: :razz: pamietam ze dawno temu jadlam taka zupe ale osobiscie nigdy nie robilam,dzieki za przepisik jutro zrobie mam jedno pytanie czy moze byc zurek w proszku? Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Kate z torebki to nie to samo.Podstawą zalewajki jest dobry żurek. Jeśli takiego nie ma to lepiej dać sobie spokój bo wyjdą pomyje. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ja zalewajka robie troszke innaczej,ziemniaki kroje w kosteczke, zalewam wodą,dodaje listek laurowy,czosnek,sół,pieprz,warzywa nie dużo,grzybki suszone namoczone ale w całosci a jeśli nie mam daje kostke grzybową. To wszystko gotuje do miękkości ziemniaczków. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulke i kiełbaske i dodaje do wywaru i na koniec wlewam barszcz biały lub żurek i troszke nie za dużo smietany.A i troszeczke przyprawy w płynie. A tak na marginesie barszcz biały najlepszy jest własnej roboty ale ja nie umiem,kiedys kupowałam u starszej pani co robiła,teraz niestety kupuje gotowy w butelce,czasami natrafie na kwaśny. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
mac51 Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jolcia,masz całkowitą rację.Jeżeli nie ma żurku można go zrobić. 10dkg mąki żytniej,2 szklanki wody. Mąkę wymieszać z przegotowaną ,letnią wodą,wlać do słoika lub kamiennego garnka, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia. Dobry żur powinien mieć kwaskowy smak i ładnie pachnieć. Można dodać ząbek czosnku,skórkę razowego,czerstwego chleba :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 :grin: bardzo wam dziekuje za rady ,mam w domu zurki ale w torebce,nie mniej jednak nie dam za wygranom jutro objerzdze sklepy z polskom zywnoscia ... pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 zalewajka wysmienita -gotowana oczywiscie na zurku z butelki! dzieki za przepis katarzyna Cytuj
Wiolka Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Jadłam kiedyś tą zupkę i bardzo mi smakowala :grin: Cytuj
Yola79 Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 nabrałam chęci na własny żur. Właśnie ugotowałam zalewajke wg powyższego przepisu tyle ze doprawiłam cytryną. Fajny smak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.