szanti Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zblizają sie jajeczne swieta wiec podaje przepis na pycha sałatke do jajców :wink: śmietana kwasna 1/2 l troche musztardy ogórki kiszone lub korniszony 1 słoik grzybki marynowane( ja daje cały słiczek bo lubiane sa u nas grzybki) szynka (ile kto ma czyli wedłóg uznania) sól pieprz (do smaku) wszystko wykroić w kostke i wymieszać Cytuj
zuziorek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 U mnie w domu serwuje sie podobny sos ale z majonezem i zamiast szynki jajka na twardo. Znany wszystkim pod nazwa tatarski. Cytuj
ali Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Ja też nazywam go tatarskim, nie daję szynki, za to groszek konserwowy, czasem troszkę cebuli drobno posiekanej i uprzednio sparzonej. Z majonezem lepiej smakuje, ale ja też używam śmietany, z przyczyn zdrowotnych/, do której dodaję musztardy, soli, pieprzu, odrobinę cukru. Taki sos wykładam np. na półmisek, na wierzchu układam połówki jajek przeciętą stroną do góry /żółtkami/, lekko je wciskając w ten sos. Czasem podaję na liściach sałaty /liść sałaty, sos, połówka jajka/, takie gotowe porcje ułożone na półmisku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi