anetka27l Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 CIASTO KAKAOWE 5 JAJEK,5łYżEK CUKRU,3 łYżKI MąKI PSZENNEJ,2 łYżKI OLEJU,2 łYżKI KAKAO,2 łYżKI WODY,1 łYżECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.Ubić pianę z białek dodać cukier ,żółtka z wodą i resztę składników ubić.Piec około 30 min. CIASTO ORZECHOWE 3\4 SZKL CUKRU, 1 SZKL POSIEKANYCH ORZECHóW,75G RODZYNKOW,6 JAJEK,4 POKRUSZONE BISZKOPTY,2 łYżKI MąKI PSZENNEJ,1 łYżECZKA KAKAO,1 łYżECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.Przyrządzić tak jak ciasto kakaowe. MASA KAWOWA 3\4 SZKL MLEKA,1\2 SZKL CUKRU,20 DAG MASłA,4 żółTKA,2 łYżKI MąKI PSZENNEJ,2łYżKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ.żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę i kawę, mleko zagotować dodać roztrzepana masę i ugotowac budyń, masło utrzeć z przestudzonym budyniem. PONADTO 2 GALARETKI CZERWONE,80 DAG PTASIEGO MLECZKA WANILIOWEGO.Galaretki rozpuścic w 2 szklankach wody,ciasto orzechowe wysmarować połową masy, ułożyć ptasie mleczko, zalać tęzęjącą galaretką,przykryć drugą czścią masy i ciastem kakaowym.Udekorować według uznania.SMACZNEGO :grin: Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 I jak tu się oprzeć takim pysznością? Szkoda że nie ma zdjęcia żeby pobudzić zmysły. Będzie następne w kolejce.Pozdrawiam. :grin: Cytuj
anetka27l Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 NIESTETY ZDJęCIA NIE MAM ALE CIACHO WYGLąDA BARDZO DEKORACYJNIE I SMAKUJE SUPER.POLECAM :grin: :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jolcia widziałam to ciasto na zdjęciu, bardzo efektownie wygląda i napewno jest bardzo smaczne. Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 a mozna kawę czymś zastąpić bo ja kawy nie pije i nie lubię :grin:??: Cytuj
Gość halinka222 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 a ja nie polecam pieklam juz to ciasto i jak dla mnei i mojej rodziny i znajomych jest za ciezkie, a pozatym nie za bardzo nam smakowalo. ale kazdy ma inny gust Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 A tak apetycznie na zdjęciu wygląda. nie piekłam tego ciasta, a że ciężkie jest to pewnie przez to ptasie mleczko. Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 To może lżejszą wersję i zamiast ptasiego mleczka upiec biszkopt, pokroić w paski,ułożyć ja w odstępach 11/2 cm i w wolne miejsca wlać tężejącą galaretkę.Tak robię w cieście cygańska droga.Efekt jest super po przekrojeniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.