Marcin Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Witajcie, Ostatnio tak myślałem jak kiedyś wyglądał smaczny i wpadłem na pomysł napisania historii naszej strony - odgrzebałem nawet gdzieś bardzo stare kopie zapasowe - udało mi się część z nich uruchomić i zrobić im "zrzutki", które tutaj wrzucam. Będzie to więc taka bardziej techniczna historia naszej strony, a w miarę dostępnego czasu może napiszemy coś dokładniejszego 😁 Tak więc... ...tak to się zaczeło Około 25 lutego 2003 roku w urodziny mojej ukochanej 😁 postanowiłem (najprawdopodobniej) zrobić jej prezent w postaci strony internetowej zawierającej coś, co Dorota bardzo lubiła. Tak powstała strona www.kuchnia.one.pl. Posiadam kopię tej strony z okolic września 2003. Zawierała ona wtedy 31 (sic!!) przepisów w 4 kategoriach. Była możliwość oceniania przepisów oraz księga gości. Nie można było natomiast przepisów komentować. Oto jak to wyglądało: W 2004 rok wjechaliśmy... na zielono 😁 Musiałem trochę posiedzieć nad stroną bo w 2004 roku wyszła wersja już zdecydowanie wzbogacona. Można było się rejestrować. Były komentarze do przepisów, a nawet sondy (które nawiasem mówiąc nie wiem czemu zniknęły w boju - muszę pomyśleć nad ich powrotem). Trudno mi oszacować liczbę przepisów w tamtym okresie. Wiem natomiast, że strona wyglądała tak: 25 luty 2004 - "Narodziny" smacznego Moim kolejnym prezentem urodzinowym dla Doroty (tak - słaby jestem jeżeli chodzi o wymyślanie prezentów 😁 ) był www.smaczny.pl - czyli już ta strona. Na początku było na niebiesko 😁 Wtedy też dostaliśmy kilka wyróżnień. Między innymi w numerze 16/2004 (21 lipiec) Komputer Świata otrzymaliśmy wyróżnienie. Także serwis web.reporter.pl przyznał nam wyróżnienie: [LINK NIEAKTUALNY] Poniżej "dowody": 2005 rok - to już prawie teraźniejszość Na początku tego roku (w kwietniu) zmieniliśmy wygląd strony na obecny - wykonał go dla mnie kolega - grafik komputerowy - co od razu rzuca się w oczy (poprzednie "smaczne" rysowałem ja - jak widać talent miałem średni - ale dobrych chęci mi nie brakowało 😁 ). Ale, ale - forum wtedy jeszcze wyglądało "paskudnie" 🙂 Popatrzcie tylko: Na szczęście to już historia... 🙂 Tymczasem wyszliśmy poza Polskę W międzyczasie (dokładnie 1 sierpnia 2005) postanowiliśmy uruchomić angielską wersję naszej strony. Tak powstał nieczynny już serwis www.bestcookrecipes.com. Jak na razie to koniec naszej historii. Mamy nadzieję zapisać tutaj jeszcze dużo ciekawych wydarzeń - mam nadzieję, że nam w tym pomożecie 🙂 Dorota i Marcin Cytuj
renigliwice Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Dzięki Marcinie za ciekawy pomysł. Przybliżyłeś mi historię tej strony,bo przecież jestem z Wami od niedawna. Cieszę się, że Was odnalazłam. Życzę dalszych sukcesów w tej dziedzinie. Wszystkiego najlepszego!!! Renata :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Ciesze sie,ze poznalam historie powstania Smacznego.Bylam bardzo ciekawa-kto i kiedy ja wymyslil.... Bardzo oryginalny pomysl na prezent-naprawde fajny! Angielska wersje musze "podrzucic" mojej rodzince poza Polska.Mam nadzieje,ze wkrotce dolacza :grin: Cytuj
monsum Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 To bardzo ciekawe, a ja myślałam, że jesteście od zawsze tylko ja was tak póżno znalazłam, a tu się okazuje, że znam smacznego od jego narodzin. Heh... Cytuj
Jagodka Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Gratulacje Marcinie. Wspaniala strona. Bardzo jestem z nia zzyta. Nie mieszkam w Polsce i jestescie moja kladka do Kraju. Na waszej stronie moge zawsze ciekawie porozmawiac po polsku, a co wazniejsze poznalam cale mnostwo fantastycznych ludzi. Jesli chodzi o Twoja pomyslowosc dotyczaca robienia prezentow, to Dorotka moze smialo powiedziec, ze jest sczczesciara. Bo ktrory to maz oferuje swojej Zonie taki genialny i nieprzemijajacy prezent? Super! Z bardzo wielu przepisow korzystam i zawsze bardzo sie ciesze gdy moge cos nowego wyprobowac. Jestescie wspaniali. Pozdrawiam cieplutko. Cytuj
minia51 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Marcinie, cieszę się że zrobiłeś tę stronę. Szkoda że tak późno na nią trafiłam. Ale już wiele przepisów wykorzystałam, co wzbogaciło moją kuchnię.Pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 cóż za orginalne prezenty urodzinowe :grin: dzięki za przybliżenie historii smacznego super że powstaliście i że MAMY to forum.Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 To wspaniale ze mezczyzna mysli o swojej ukochanej i daje jej w prezencie cos tak oryginalnego jak to forum.Dorotka musi byc dumna ,ze ma tak wspanialego faceta... Cytuj
KIKI Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Marcinie zrobileś kupe dobrej roboty, a dzieki twoim pomyslom na prezent dla zony my mamy cos wspanialego. Dziekujemy serdecznie i zyczymy nowych udanych "prezentów" :P Cytuj
mart Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Swietny prezent! Brawo! Fajnie jest tez poznac historie tej strony,to taki prezent dla nas :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi