jadziula21 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 U mnie w domu zawsze sa jakieś sałatki lub surówki ja i mój mąż je uwielbiamy. nie ma dnia żeby nie znalazła się jakas w lodówce czy to owocowa, czy to warzywna wszystkie są pyszne, dlatego chcę się z wami podzielic kilkoma pysznymi przepisami :grin: Sałatka z kurczaka -1 pierś z kurczaka -1 kostka rosołowa -1 puszka kukurydzy -1 puszka czerwonej fasoli -5 jajek -majonez -musztarda -sól -pieprz Pierś z kurczaka ugotować w wodzie doprawionej kostkę rosołową. Ostudzić ją i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i też pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Kurczaka, fasolę, kukurydzę i jajka wymieszać razem. Dodać majonez i musztardę i znów wymieszać, doprawić do smaku. Sałatka porowa ilość składników zależy od ilości osób ja podaję przepis na 2 osoby -2 pory -puszka kukurydzy -30-40 dag zółtego sera -keczup, majonez Pory pokroić w talarki, sparzyć (żeby nie straciły ostrości), kukurydzę wyjąć na durszlak i odsączyć, ser zetrzeć na tarce. Przygotować naczynie w którym będzie podana sałatka, składniki układać na przemian ja zazwyczaj zaczynam od pora, potem kładziemy kukurydzę a następnie ser całość polewamy keczupem, który rozsmarowujemy na całym serze. Składniki kładziemy na przemian dopóki się nie skończą. Na wierzchu przed podaniem smarujemy majonezem i dekorujemy natką lub koperkiem. Gorąco polecam mój mąż ją uwielbia Surówka wiosenna - jeden por - papryka czerwona - jabłko - rzodkiew lub rzodkiewki - pomidor i co kto jeszcze lubi -ja do smaku dodaję sos parykowo-ziołowy do sałatek Knorra Warzywka umyć, por, pomidor, jabłko, paprykę pokroić, rzodkiew zetrzeć na tarce. Przyprawić sosem paprykowo-ziołowym (wg przepisu na opakowaniu - można zrezygnować z oleju a zamiast niego użyć tylko wody) Mam nadzieję że będą smakowały :grin: SMACZNEGO :) :) :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi