Justyna.K Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Mój wypróbowany przepis na sernik złota rosa (napewno go znacie)właśnie dziś będe go piekła więc napisze przepis a zdjęcia wkleję później.Dodam że ten sernik robiłam już kilka razy i zawsze NIEBO W GĘBIE :grin: Robiłam go też na kumunię bratanicy :grin: no to jedziemy :grin: SERNIK ZŁOTA ROSA SKŁADNIKI NA CIASTO: :grin: 1 MARGARYNA KASIA :) 3 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ZOSTAWIĆ NA PIANĘ) :) 1/2 SZKLANKI CUKRU :) CUKIER MIGDAŁOWY :) 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ :) 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SPOSÓB WYKONANIA WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIEŚĆ. :wink: SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: :) 1 KG SERA (POTRÓJNIE MIELONEGO) :grin: 1 SZKLANKA CUKRU :grin: 3 JAJKA :grin: CUKIER WANILIOWY :) BUDYŃ ŚMIETANKOWY :) SOK Z CYTRYNY :) 2 SZKLANKI MLEKA :grin: 1/2 SZKLANKI OLEJU WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ. Blachę wysmarowac margaryną wyłożyć ciasto na ciasto masę serową.Piec w temp.180 stopni przez 1 godzinę.Na 15 minut przed wyjęciem z pieca wierzch ciasta zalać piną z 3 białek pozostałych z ciasta. Składniki podaję na dużą wysoką blachę.Serniczek jest naprawde smaczny. :grin: Pozdrawiam [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
basga Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 To prawda-sernik bardzo smaczny,ostatnio tylko ten piekę. Nie przejmujcie się,że masa serowa jest dość rzadka ale taka ma być. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 zgadzam sie z basqa jak pierwszy raz robiłam ten sernik to sie wystraszyłam myślałam że już po serniku bo masa jest lejąca dzięki temu sernik jest taki puszysty. :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 :grin: ja tez znam ten sernik i potwierdzam ze jest naprawde delikatny i puszysty dodam tez ze rosa wychodzi dopiero jak sernik jest zupelnie wystygniety. Cytuj
Gość Irena S. Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ja robie podobny, a do piany dodaję trochu cukru może być z 2 łyżki i posypuję tartymi orzechami i kokosem. Piana jest o wiele smaczniejsza :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 irenko s POSYPAŁAM KOKOSEM BO UWIELBIAM KOKOS :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 OBIECANE ZDJĘCIE [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
JustynaZ Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Sernik już piekę od jakiś 3 lat, mam go co prawda pod nazwą "Sernik z mlekiem" jednak użycie wyrazu "z rosą" jest bardziej na miejscu. Jak go robiłam pierwszy raz miałam co do tej rzadkiej masy wątpliwości podobnie jak niektóre Panie, jedank "ryzyk fizyk"-zrobiłam, sernik wyśmienity, od tej pory piekę tylko taki. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Dołączam się do pozytywnych opini na temat tego sernika,ja również piekę go od jakiegoś czasu. Pozdrawiam :grin: Cytuj
amelia1 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Witajcie!! Muszę przyznać, ten serniczek to NIEBO W GĘBIE. Świetny na wielkie uroczystości, szybko znika z talerza i wszystkim smakuje. Dobry jest też jak doda się rodzynki do środka, no i ja zawsze posypuję wiórkami uprażonymi na maśle. Mniam, mniam. Pozdrawiam Amelia Cytuj
justhi Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Bardzo lubię ten sernik. Przypomniałyście mi, że dawno go już nie robiłam. Ja jeszcze na ciasto rozkładam owoce: jagody, wiśnie, truskawki... i dopiero wylewam masę serową. Pozdrawiam!! Cytuj
kaya Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 HEJ DZIEWCZYNY! Sernik wygląda imponująco! jestem pod wrażeniem, Justynko! jak tylko nadarzy się okazja napewno skorzystam z twojego przepisu, mimo że posiadam b. podobny przepis. Ze względu na nieprzyzwoicie póżną porę nie będę go szukać. Być może niedługo zamieszczę go na forum dla porównania. POZDRAWIAM Cytuj
ela52 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Bardzo lubimy ten sernik. Szybko znika z talerza i wszystkim bardzo smakuje.Po prostu Niebo w gebie. Pozdrawiam :razz: :wink: :grin: Cytuj
aneta583 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Mój przepis na to ciasto lekko się różni proporcjami ale jednakowo pewnie smakuje -przepyszny!!Dzisiaj go upiekłam lecz nie poraz pierwszy ponieważ przepis mam już z jakieś 3 lata. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.