Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój wypróbowany przepis na sernik złota rosa (napewno go znacie)właśnie dziś będe go piekła więc napisze przepis a zdjęcia wkleję później.Dodam że ten sernik robiłam już kilka razy i zawsze NIEBO W GĘBIE :grin:

Robiłam go też na kumunię bratanicy :grin: no to jedziemy :grin:

SERNIK ZŁOTA ROSA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

:grin: 1 MARGARYNA KASIA

:) 3 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ZOSTAWIĆ NA PIANĘ)

:) 1/2 SZKLANKI CUKRU

:) CUKIER MIGDAŁOWY

:) 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ

:) 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

SPOSÓB WYKONANIA WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIEŚĆ. :wink:

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

:) 1 KG SERA (POTRÓJNIE MIELONEGO)

:grin: 1 SZKLANKA CUKRU

:grin: 3 JAJKA

:grin: CUKIER WANILIOWY

:) BUDYŃ ŚMIETANKOWY

:) SOK Z CYTRYNY

:) 2 SZKLANKI MLEKA

:grin: 1/2 SZKLANKI OLEJU

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.

Blachę wysmarowac margaryną wyłożyć ciasto na ciasto masę serową.Piec w temp.180 stopni przez 1 godzinę.Na 15 minut przed wyjęciem z pieca wierzch ciasta zalać piną z 3 białek pozostałych z ciasta.

Składniki podaję na dużą wysoką blachę.Serniczek jest naprawde smaczny. :grin:

Pozdrawiam

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

To prawda-sernik bardzo smaczny,ostatnio tylko ten piekę. Nie przejmujcie się,że masa serowa jest dość rzadka ale taka ma być.

Opublikowano

zgadzam sie z basqa jak pierwszy raz robiłam ten sernik to sie wystraszyłam myślałam że już po serniku bo masa jest lejąca dzięki temu sernik jest taki puszysty. :grin:

Gość Irena S.
Opublikowano

Ja robie podobny, a do piany dodaję trochu cukru może być z 2 łyżki i posypuję tartymi orzechami i kokosem. Piana jest o wiele smaczniejsza :grin:

Opublikowano

Sernik już piekę od jakiś 3 lat, mam go co prawda pod nazwą "Sernik z mlekiem" jednak użycie wyrazu "z rosą" jest bardziej na miejscu. Jak go robiłam pierwszy raz miałam co do tej rzadkiej masy wątpliwości podobnie jak niektóre Panie, jedank "ryzyk fizyk"-zrobiłam, sernik wyśmienity, od tej pory piekę tylko taki. Pozdrawiam, Justyna.

Opublikowano

Witajcie!!

Muszę przyznać, ten serniczek to NIEBO W GĘBIE.

Świetny na wielkie uroczystości, szybko znika z talerza i wszystkim smakuje.

Dobry jest też jak doda się rodzynki do środka, no i ja zawsze posypuję wiórkami uprażonymi na maśle.

Mniam, mniam.

Pozdrawiam

Amelia

Opublikowano

Bardzo lubię ten sernik. Przypomniałyście mi, że dawno go już nie robiłam. Ja jeszcze na ciasto rozkładam owoce: jagody, wiśnie, truskawki... i dopiero wylewam masę serową. Pozdrawiam!!

Opublikowano

HEJ DZIEWCZYNY! Sernik wygląda imponująco! jestem pod wrażeniem, Justynko! jak tylko nadarzy się okazja napewno skorzystam z twojego przepisu, mimo że posiadam b. podobny przepis. Ze względu na nieprzyzwoicie póżną porę nie będę go szukać. Być może niedługo zamieszczę go na forum dla porównania. POZDRAWIAM

Opublikowano

Mój przepis na to ciasto lekko się różni proporcjami ale jednakowo pewnie smakuje -przepyszny!!Dzisiaj go upiekłam lecz nie poraz pierwszy ponieważ przepis mam już z jakieś 3 lata.

post-4466-1174158930_thumb.jpg

post-4466-1174158939_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.