Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem na urodziny urządzenie do robienia lodów. Może ktoś zna jakieś ciekawe przepisy.Z góry dziękuję :grin:

Opublikowano

maszynę do lodów?Lody,które robię często-2 jajka,5 płaskich łyzek cukru pudru,2 płaskie łyzki kakao,125 ml smietanki 30%,1 cukier waniliowy.Robię wielokrotność tzn np 8 jaj 15 łyzek cukru p 8 kakao-tak sama sobie dopasowałam do swego smaku/.Zółtka utrzeć na kogiel z cukrem i kakao.Białka uboć na sztywno.Zimną śmietanę również ubić.Wszystko powoli wymieszać.Część wkładam do maszyny by się kręciły resztę do małej keksówki wyłożonej papierem i do zamrazalnika. [LINK NIEAKTUALNY] lub https://www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?...;l=l&page=3 -duzo przepisów lodów

Opublikowano

Składniki:

1 l kremówki

laska wanilii

6 żółtek

cukier

1 płaska łyżeczka mączki kukurydzianej

Przygotowanie:

W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na ogniu i kontynuujemy ubijanie, aż sos zacznie gęstnieć.

To jest podstawowy KREM ANGIELSKI.

[LINK NIEAKTUALNY]

[LINK NIEAKTUALNY]

A TU WKLEJAM LINK NA INNE LODY.

Opublikowano

No a nikt na smacznym nie poszukał np TUTAJ i jeszcze TUTAJ i TU

Teraz jest dużo łatwiej coś znaleźć na naszym smacznym przy pomocy naszych GOOGLE ze strony głównej. To był dobry pomysł!!

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Dzisiaj piękna pogoda,więc zrobilem lody. Mój przepis: 4 żołtka ubić mikserem z 10 dkg cukru.Zagotować 0,3l. mleka,dolewać do ubitych żółtek(powoli) ciągle miksując. Na samym końcu dolać 0,3l słodkiej śmietany.Doprawić rodzynkami,pokrojonymi suszonymi morelami,posiekaną czekoladą i do maszyny.Po 20 minutach -gotowe.Polałem zmiksowanymi truskawkami,które miałem zamrożone z zeszłego roku. Pycha :razz: post-5154-1176635994_thumb.jpgpost-5154-1176636029_thumb.jpg

Opublikowano

Mac-napisz jak się sprawuje ta maszyna do lodów! Ja jem mało lodów ale dzieci mnie męczą ciągle i może warto kupić taki sprzęt?

Opublikowano

Kupiłam ją w ubiegłym roku.Do maszyny wchodzi mało masy.Lody nie zamrożą się tak mocno po 20 min.Dłużej jak pokręci maszyna to az staje bo przy ściankach jest lód zamrozony a przy mieszadle nie.No i ja myslałam że ona sama zrobi lody tzn wsypuję składniki....zmyliło mnie to mieszadło.Cały czas pojemnik dolny musi być w zamrazarce.każde lody mozna zamrozić w lodówce.

Opublikowano

Moje spostrzeżenia i uwagi. Najpierw musimy zamrozić dolny pojemnik w ktorego ściankach jest płyn mrożący. Po zamrożeniu płynu,lody robimy w normalnej temperaturze pomieszczenia. Po 20 minutach lody maja odpowiednią konsystencję(jeżeli ktoś lubi bardziej zmrożone wklada do zamrazarki) U mnie w czasie pracy się nie zatrzymuje. Litr gotowych lodów dla mnie to wystarczająca ilość. Wynikające kłopoty to może wina maszyny?Są po prostu różne modele.Pozdrawiam :razz:

Opublikowano

Już zgłupiałam-to te maszyny ukręcają i mrożą ,prawda? Mnie tam też wystarczyłby litr a konsystencja taka niezbyt zmrożona :razz: czy ktoś robił lody imbirowe,podobno pycha.

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.