elmo_23 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 KURCZAK Z MIODEM I RYŻ CURRY 2 piersi z kurczaka 6-7 pieczarek czerwona papryka sos sojowy 2 łyżeczki miodu 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, imbir, zioła do drobiu, ostra papryka łyżka mąki ziemniaczanej Kurczaka kroim w dużą kostkę. Z sosu sojowego, miodu, oleju, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą zalewamy kurczka i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Następnie smażymy kurczka na rozgrzanej oliwie, dodajemy pieczarki pokrojone w ósemki oraz paprykę pokrojoną w paski. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. RYŻ CURRY: 3/4 szkl. ryżu 1.5 szkl. wrzątku 1 jajo sól, curry, kurkuma 3 łyżki oleju Do ryżu wbijamy jajko i mieszamy, następnie odstawiamy do wyschnięcia jajka (od czasu do czasu mieszamy). Na rozgrzany olej wsypujemy ryż i smażymy ok 3 min mieszając. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze ok 1 min uważając, żeby przyprawy nam się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Zalewamy wrzatkiem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia wody. Można jeszcze w trakcie gotowania dosolić. Ryż podajemy z kurczakiem i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.