Dorunia Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Witajcie kochani! Moi rodzice mają niedługo 35 rocznicę ślubu i chciałabym upiec dla nich piękny tort,ale brakuje mi pomysłu.Proszę piszcie swoje propozycje na wykonanie tortu,ale nie bardzo trudnego. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Tort kokosowy -ja robie go na kazde urodziny jest naprawde bardzo dobry masa: 3 kostki masla 3 jajka 2 szkl mleka 2 szkl. cukru 10 dkg.kokosu kokos zalewamy 1 szkl. goracego mleka i zostawiamy do wystudzenia,z cukru i jajek ucieramy mikserem kogel mogel i zalewamy szkl.goracego mleka stawiamy na wolnym ogniu i zagotowujemy masla ucieramy na puszysta mase i dodajemy po lyzce zimne jajka ,odlozyc troche kremu na ubranie tortu,a do reszty dodawac po lyzce zimny kokos. biszkopt: 6 jajek 40 dkg cukru 20 dkg maki przennej 20 dkg maki ziemniaczanej 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia 1/3szkl.goracej wody obie maki mieszamy z proszkiem,oddzielamy bialka od zoltek,ucieramy zoltka z cukrem na puch pod koniec wlewamy malymi porcjami goraca wode,wsypujemy maki,dokladnie lacymy na koniec dodajemy delikatnie ubie bialka piec ok 35 minut po wystudzeniu biszkopt przekroic na blaty nasaczyc woda z cytryna i posmarowac kremem udekorowac wedlug uznania Jak znajde zdjecie z komuni syna to wkleje,tort bardzo wszystkim smakowal ,pieklam go juz wiele razy i zawsze mi wychodzil Zycze ci Doruniu uanego tortu i udanego przyjecia dla rodzicow! Cytuj
basga Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Doruniu-napewno wiesz co Twoim rodzicom smakuje a według mnie,to przy taaakiej okazji powinna "rzucać się w oczy"wyjątkowa dekoracja,już Ty coś wymyślisz,ja mogę tylko podpowiedzieć,ze naprawdę doskonale nadają się na taką okazję torty zrobione jak książka lub w kształcie cyfer,w tym wypadku 35/gdzieś na forum już pisałam na ten temat /. Na święta robiłam biszkopt z nutellą i suszonymi śliwkami wlaśnie w formie tortu,powiem Ci,że był wyśmienity ale nie dla dzieci bo % to trochę miał :grin: https://www.cukierniamichalscy.krakow.pl/oferta/tortys.html Zerknij a może coś przypadnie Ci do gustu. Cytuj
Marra Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 To Koralowa rocznica !!! Gratulacje dla rodziców!!! Moim znajomym dzieci "zamówiły" mszę w kościele a potem wszyscy do domku i szampan, tort itp. Wszystko było niespodzianką. No ale dylemat jest z tym tortem. Tak jak powiedziała Basqa - Ty znasz najlepiej upodobania rodziców. Ja jeżeli chcę zrobić coś wyjątkowego, to bawię się w "oszustkę" :grin: i idę do cukierni, żeby zobaczyć co mi mogą zaproponować. Po przeglądnięciu zdjęć i usłyszeniu propozycji "dziękuję, muszę się zastanowić" i wychodzę. To bardzo dobry sposób na znalezienie pomysłu. Zobacz tutaj i tutaj Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Dziękuje Wam bardzo za propozycje,na pewno coś wybiorę.Mój tata lubi każdy słodycz,ale gorzej z mamą bo ona nie bardzo lubi ciasta,ale myślę,że jak zrobię jakiś nie mocno słodki to zje kawałek. Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Dzisiaj będę piekła biszkopt taki z 7 jaj...nie wiem jaki będzie duży,ale jak myślicie na ile warstw uda mi się przekroić i ile muszę przygotować mas do przełożenia...jedna warstwa to będzie dżem porzeczkowy własnej roboty,ale bardzo gęsty i smaczny...zrobię też masę z brzoskwiń z przepisu Joli (brzoskwiniowiec) i nie wiem,czy będzie jeszcze jakaś warstwa,czy nie.Upiekę też taki mniejszy biszkopt i położę go na ten większy i też przełożę.Nie wiem,czy coś mi z tego wyjdzie,ale będę się starała mocno ;) Cytuj
basga Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Ho,ho-szykuje się piętrowy tort! ;) Doruniu-mam przepis na taką niby-marcepanową polewę do takich tortów ale jeszcze jej nie robiłam,jak chcesz to wyślę Ci na priv,nią oblewa się ciasto i na to możesz dać dekorację. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Doruniu ja już kiedyś robiłam taki piętrowy tort.To nić trudnego-na pewno Ci się uda.A co do przełożenia,to u mnie zawsze najchętniej jedzone są torty z bitą śmietaną.Ja zawsze robię taką żeby nie była mocno słodka i wszyscy są zadowoleni.Ostatnio jak robiłam tort,to pod jedną warstwę śmietany dałam nutelle ze śliwek-było pycha.Życzę udanych wypieków i wszystkiego najlepszego dla rodziców.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Dziękuję Wam za życzenia.Basga wyślij mi na priv ten przepis,może go zrobię jak jest nie za bardzo trudny. Pozdrawiam ;) Cytuj
ela52 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Witaj Doruniu!!! Zycze udanego wypieku, wierze w Ciebie napewno Ci sie uda.Zycze rowniez wszystkiego najlepszego dla Twoich rodzicow. ;) ;) ;) Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Dorunia daj znać jak smakował twój torcik.Dużo zdrówka dla rodziców i dla ciebie. Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa.Już jeden biszkopt upieczony...z przepisu Wiolki,a drugi siedzi w piekarniku jeszcze.Krem z przepisu Jolci też się studzi i krem budyniowy również...galaretka zastyga i teraz czekam aż mąż wróci z pracy po 19 i będziemy go razem stroić ;) ;) ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Doruniu, na pewno tort już jest gotowy i na pewno wyszedł Ci świetnie ;) Ps. Najserdeczniejsze życzenia dla Twoich rodziców w Koralową Rocznicę Ślubu ;) Cytuj
basga Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 JA TO JUŻ BYM CHCIAŁA GO TU ZOBACZYĆ... ;) Doruniu-gdzie zdjęcia? ;) ;) ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi