ainoh7 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 mam troche miesa mielonego ok pół z pół kila ( czyli chyba 25 dag nie? :grin: ) i czy cos ciekawego mozna jeszcze wymyslec oprócz kotlecików? Cytuj
Magdalena Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku .Do tego sosik i ryż ,surówka i obiad gotowy.Można klopsiki też w sosie np:pomidorowym lub innym ,a może lazanie coś może wybierzesz pa Magdalena!!! :grin: Cytuj
ainoh7 Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku brzmi ciekawie ale jak rolade z tego miesa zrobic? :grin: Cytuj
bietka Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Proponuję Ukryty szaszłyk/robię dziś/-mięso przygotować jak na mielone z dodatkiem startego sera.Na dłoni rozpłaszczyć je.Na patyczki od szaszłylów dać poł marynowanej pieczarki,kawałeczego wędzopnego boczku,paprykę marynowaną i to oblepić mięsem.Smażyć jak mielone i przetrzymać w cieple by doszły.Dobre ładnie wygląda.Do tego np sos jogurtowo-czosnkowy i np ziemniaczki opiekane. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Ja najczęściej z mięsa mielonego robię klopsiki (o których wspomniała Magdalenka) , i do tego sos pomidorowy lub pieczarkowy lub też gołąbki inaczej :wink: Na forum znalazłam kilka przepisów z mięsem mielonym: :arrow: Kotlety mielone - ale zapiekane :arrow: Zupa jarzynowa z mielonym :grin: Torcik z mięsa mielonego :razz: Kapusta po meksykańsku :razz: Pycha zupa z mięsa mielonego :arrow: Zapiekanka z mięsem mielonym :grin: Kotleciki mielone inaczej :razz: Sałatka z kotlecikami Cytuj
agajka Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 ja polecam torcik pychota :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Z mięsa mielonego można zrobić jeszcze klops,przyprawić mięso jak na kotlety mielone,przełożyć do foremki i w środek poukładać jajka ugotowane na twardo i przykryć mięsem.Można podać na ciepło bądź na zimno z jakąś sałatką lub surówką. Cytuj
bernadettt Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Możesz zrobić spaghetti po bolońsku Cytuj
Magdalena Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Ja robie roladę tak: rozkładam folie aluminiową ,posmarowaną olejem.Wcześniej przyprawiam mięso ,daje jajko.Na foli rozkladam mięso na brzegu daje nadzienie i za pomocą folii zwjam czyli roluje i gotowe do piekarnika .Jak się upiecze to na plastry polać sosikiem i gotowe .POzdrawiam Magdalena!!! :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Rolady też są super z mięsa mielonego,a co do nadzienia to jest tylko Twoja inwencja co akurat masz w lodówce.Ostatnio robiłam z serem żółtym i ogórkiem konserwowym i było smaczne. Cytuj
basga Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Rolady super roluje się na podkładkach stołowych,takich z patyczków,widziałam to kiedyś w TV i sama tak zwijałam,równo i szybko. Cytuj
Doris Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Ja mięso mielone daję do spaghetti. Najpierw rozdrabniam i podsmażam i później dodaję do gotowego sosu, podgrzewam i gotowe. :) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Z mięsa mielonego możesz zrobić przepyszne a' la leczo... Składniki - mięso mielone - pieczarki - cebulka - papryka czerwona (lub inna według uznania) - kukurydza z puszki (polecam bondulelle) - czosnek do smaku, sól, pieprz, i inne przyprawy - koncentrat pomidorowy Podsmażasz mięsko, rozdrabniając je przy tym widelcem, doprawiasz solą i pieprzem. Gdy mięsko będzie podsmażone przesypujesz je do garnuszka. A na patelnie wrzucasz pieczarki pokrojone w plastry (od razu posyp je solą, wtedy szybciej wypuszczą wodę), podsmażasz i znowu przerzucasz do garnuszka z mięsem. Pora na cebulkę- porojoną w paski rzucamy na tą samą patelnię na której wcześniej smażyłas. Gdy cebulka będzie miękka dodajemy do niej czosnek, kukurydzę i paptykę pokrojoną w kosteczkę. Chwilkę podsmażamy i wrzucamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Mieszamy wszystkie składniki- dolewamy odrobinę wody (w zależności od tego jak bardzo gęste ma być leczo). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Leczo można podawać z makaronem do spagetti lub z ziemniaczkami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.