Marra Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Wczoraj znalazłam przepis w gazecie (Poradnik Domowy) i od razu wypróbowałam. Wyszedł pyszny i chcę się podzielić z Wami przepisem, dodam, że robi się go szybciutko. Składniki na ciasto: -- 60 dag mąki -- 4 dag drożdży -- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -- 2 łyżki śmietany kremówki -- 15 dag masła -- 3 jaja -- 1/3 szklanki cukru Składniki na masę orzechową: -- 30 dag orzechów włoskich -- 20 dag cukru pudru -- 4 białka -- kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego Do mąki wbić jaja, dodać cukier, masło, proszek do pieczenia i wlać drożdże rozpuszczone w śmietance. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować masę. Białka ubić z cukrem na sztywno dodać aromat, zmielone orzechy i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na dość gruby placek, posmarować połową masy, zrolować, zawinąć w pergamin do pieczenia ułożyć w formie. Piec 40 min w 180 0C. Wystudzić, zdjać pergamin i posypać cukrem pudrem. Jedyną zmianą jaką zastosowałam było dodanie zwykłej śmietany. Dodam, że zawinięcie w pergamin jest konieczne, żeby ciasto przylegało do masy. Wychodzi naprawdę równa okrągła roladka (2szt ). Smacznego Cytuj
ela52 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Witaj Marra!!! Dziekuje za przepis na Drozdzowiec z Orzechami, ciekawy przepis.Postanowilam,ze upieke na niedziele. Serdecznie pozdrawiam. :razz: :wink: :grin: Cytuj
amelia1 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Napewno wypróbuję to ciacho, bo już mi ślinka leci od samego czytania. No i same powiedzcie, jak tu stosować dietę?? :grin: :razz: Pozdrawiam Amelia Cytuj
Marra Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Chciałam dodać, że zrobiłam go ostanio zastępując masę orzechową gotową masą makową (z puszki). Wyszedł bardzo smaczny. :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi