grumko Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Składniki: * 1/2 kg porów * 1 woreczek ryżu * 1/2 litra mleka * 125 ml jogurtu naturalnego * 3 jajka * 1/2 kg sera feta * 1/4 kg sera kafalograviera ( ja dodałem mozzarellę) * 1/2 filiżanki masła * 1/4 oliwy * 1 łyżeczka soli Ciasto: * 1/2 kg mąki * 3 łyżki stołowe oleju * 1 łyżka stołowa octu winnego * sól i woda Wykonanie: * Siekamy pora. Ryż gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. * Do naczynia wkładamy posiekanego pora, jogurt, mleko, masło i oliwę. Wbijamy jajka. * Dodajemy oba gatunki sera, i ryż - wszystko starannie mieszamy * Mieszamy ze sobą mąkę, olej oraz ocet winny - wody dodajemy tyle aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. * Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy. * Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Na spód kładziemy jedną rozwałkowaną część ciasta, a na niej rozprowadzamy 1/3 masy porowej. Powtarzamy aż do momentu aż całość przykryjemy ostatnią warstwą ciasta. * Na wierzch kładziemy kawałeczki masła i całość zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę lub do momentu uzyskania ładnie spieczonej skórki. SMACZNEGO!! Cytuj
basga Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Czy nie trzeba jajek do tego ciasta?to jest ciasto pierogowe? Cytuj
grumko Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Nie, nie potrzeba jajek, a ciasto nie smakuje jak pierogowe, bo w czasie pieczenia przesiąka farszem. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Witaj Grumko! Bardzo ciekawy przepis. Na pewno go wypróbuję. Dziękuję za przepis, jak i piękne zdjęcie. Renata :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.