ina12 Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 3 jaja szklanka mąki 1/2 szklanki cukru aromat waniliowy łyżka maku 20 dag marmolady tłuszcz do blachy Całe jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać łyżeczką na blachę wysmarowaną tłuszczem, nadając im kształt okrągły, zachowując odstępy. Ciasteczka posypać makiem i piec w średnio gorącym piekarniku ok. 10-15 minut. Ostudzone ciasteczka sklejać po dwa przekładając marmoladą. Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ineczko te ciastka mają być pieczone bez proszku do pieczenia? Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Dorunia bez proszku do pieczenia. Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Dziękuję Ino za odpowiedź,tak też zrobiłam.Właśnie siedzę sobie przy kompie i zajadam te super smaczne ciasteczka...w smaku są jeszcze lepsze niż takie ze sklepu,tylko są bardziej płaskie,dałam marmoladę z czarnej porzeczki własnej roboty i są ssssuuupppeeerrr.Dziękuję bardzo za przepis,ocena najwyższa ode mnie. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Fajny przepis Halinko. Lubię robić różne ciasteczka,więc na pewno zrobię.Dziś wcinamy brzoskwiniowiec z przepisów siostry Anastazji ale w tygodniu zrobię ciasteczka. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego popołudnia. Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Jolu zrób te ciasteczka bo naprawdę warto,nie mam aparatu,bo mąż wziął do pracy i nie mogę zrobić zdjęcia,a jak wróci po 19 to pewnie już ich nie będzie,bo mój tata to straszny łasuch na słodkości...ja z resztą też :wink: Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Halinko i Doruniu czy one przypominają takie kupne sklejane pieguski,bo ja je uwielbiam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Te ciasteczka są jak biszkopciki posypane makiem i w między dwoma jest dżem(są sklejone tym dżemem) w moim przypadku taki gęsty,ale powinna być marmolada taka ze sklepu,ale ponieważ jestem chora to zeszłam do piwnicy po swojski dżemik,są jak kupne tylko jak pisałam bardziej płaskie. Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Dziękuję za szybką odpowiedż,po Twoim komentarzu Doruniu skuszę się na pewno gdy moi synowie :razz: zechcą coś słodkiego.Dzisiaj już upiekłam szarlotkę i ciasteczka pieguski,też polecam. Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Doruniu dziękuję serdecznie za ocenę i cieszę się bardzo że Tobie również smakują. Elunia nie zauważyła że to jest ciasto biszkoptowe i dziękuję także że udzieliłaś odpowiedzi. Ten przepis mam już 16 lat. Podam przepisy na inne ciasteczka wypróbowane. Życzę dobrej nocy. Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 U mnie już wczoraj nie było ciasteczek,ledwie dało mi się ukryć 2 dla męża i jak przyszedł z pracy to zjadł po kolacji i również stwierdził,że smaczne.Oceniłam przepis tak wysoko,bo jest wart tej oceny. Pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Halinko!!! Dzieki za wspanialy przepis na ciasteczka i na inne Twoje przepisy. Serdecznie pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Halinko ciasteczka są super,całej rodzince smakowały. Niestety zrobiłam jeden błąd-upiekłam z jednej porcji. Następnym razem nie popełnię tego błędu. Pozdrawiam. 🙂 Cytuj
Dorunia Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Jolciu piękne ciasteczka upiekłaś...aż mi ślinka cieknie i chyba w przyszłym tygodniu znowu je upiekę 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.