Majeczka_14 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Mam pytanie, czy tylko ja jem placki ziemniaczane na słodko?? Cytuj
rozella Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Jestem Poznanianką i tutaj je się placki wylącznie z cukrem. Innych nie znam. Poznałam przy okazji poznania ludzi z innych regionów. Np. dziewczyna mojego syna która pochodzi z Czarnego DUnajca, je placki polane gęstą śmietaną /kwaśną/. Bez cukru. Jeżeli chodzi o placki to ucieram w malakserze ziemniaki, dodaję cebulę startą, sól, jajko i mąki tak na "wyczucie" tyci. Smażę od razu i mowy nie ma o czernieniu ziemniakow. NIe dodaję żadnych spulchniaczy. Placek i tak wychodzi w środku pulchniutki, a z wierzchu chrupiący. Cytuj
basga Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Ja też jem z kwaśną śmietaną lub z jakimś pikantnym sosem a w Zakopcu sprzedają z kefirem lub sosem czosnkowym-pycha. Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Ja placki też jem tylko z kwaśną śmietaną i posypane cukrem,a czasami z jakimś sosem pikantnym z mięskiem i do tego surówka :evil: Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 No ja właśnie tak jak Dorunia, kwaśna śmietana i cukier :evil:. Mniaam. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Mój mąż zalicza się do tych osób które jedzą same placki posypane cukrem i jest rodowitym bydgoszczaninem, ale z innymi dodatkami też się zajada. Cytuj
Basia K Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ja uwielbiam placki ziemniaczane z prawie kazdym dodatkiem (jak i bez ). Z "prawie",bo nie toleruje smietany. Mój syn je ze smietana i sola,córka-z cukrem i do tego marchewka (wyniosla to z przedszkola),ja natomiast uwielbiam z gulaszem,czy samym sosem np.grzybowym. Mój maz je wszystko,co zrobie :evil: Cytuj
wiola344 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 :wink: Ja wole bez żadnych dodatków takie są najlepsze ,chyba ze robie z groszkiem i kiełbasa to sosik musi być,tylko dzieci jako łasuchy ze śmietaną i cukrem :roll: Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Mój mąż czasami je placki ziemniaczane jak schabowy na kromce chlebka :wink: Cytuj
megii80 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Witajcie ja również uwielbiam placki ziemniaczane ale tylko z twarożkiem lub po węgiersku (z gulaszem), jakoś na słodko nie mogą mi przejść przez gardło :razz: Cytuj
grumko Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 naszło nas wczoraj na placki, a że jest taki wątek to napiszę Wam jakie placki my bardzo lubimy: SKŁADNIKI: 75 dag ziemniaków, 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki oliwy do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć na oliwie. Do tych placków świetnie smakuje coś ala tzatziki tyle, że oprócz startego ogórka, roztartego ząbka czosnku, soli i pieprzu dodajemy nie jogurt, a serek typu wiejski – taki z grudkami. Cytuj
basga Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Bez mąki Andrzejku? Ale smaka mi narobiłeś,może jutro zrobię placki bo też wszyscy je lubimy. Cytuj
grumko Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 tak te placki się robi bez mąki i jajek, a smaży się spoko. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Kuchnia Zdrowego Serca" Cytuj
basga Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Super, jak pusto w lodówce to nawet taki pyszny obiad można zrobić! :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.