EWA1992 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ciasto: 7 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 10 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Masa: 3 galaretki o róznych smakach 2 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 2 łyżki kakao Ciasto - jajka ubić z cukrem,dodać wymieszane reszte składników. w przepisie są dwie łyżki kakao ja dodałam tylko jedną i ciasto jest jasniejsze. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa - galaretki rozpuścić tak jak jest podane na opakowaniu (proponuje jeśli ktoś ze smakowiczów będzie robic agrestowa dać nieco mniej wody,bo mi wyszła mniej stężała),wystudzoną pokroić w dość sporą kostke. Żelatyne rozpuścić w mleku. Białka ubic z cukrem. Margaryne utrzeć z żółtkami i kakao, dodać mleko z żelatyną rozpuszczoną oraz ubite białka. Ciasto zimne przekroić wzdłuż i przełożyc masą. Na koniec udekorować. Przepis pochodzi z miesięcznika i wczoraj przed 23 skończyłam i włożyłam na noc do lodówki i nie zdążyłam nic na wierzch położyć. A dzisiaj nie mogłam wytrzymać i rano już ukroiłam kawałek na spróbowanie... A to ciasto oto tak wyglada....... Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 wszystko ok. tylko że ja nic nie robię z surowych jaj,nie mam przekonania i tyle :razz: Cytuj
ela52 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ewa dzieki za nowy przepis.Wyglada bardzo apetycznie. W niedlugim czasie go zrobie. Serdecznie pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ewciu ciacho wygląda super i pewnie ta smakuje. Wpisuje go na moją listę.Andy nie wiem czemu obawiasz się surowych jajek? Ja często robię kremy na bazie surowych jajek i jest okej.Dzieci robią kogel mogel. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ewuniu ciacho jest smaczniutkie,polecam bardzo oprócz tego jest dekoracyjne i lekkie. Moje składniki na masę są ciutek inne ale wygląda tak samo,piekę go już od kilku lat i jest niezawodne. Moim zdaniem nie ma się czego obawiać surowych jaj tylko do dzieła,pozdrawiam Ela. :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ewciu super jest to ciacho ja robie podobne tylko z bialym biszkoptem pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Rany-jak tu zachować linię przy takich pysznościach? Cytuj
EWA1992 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Dziewczyny ja to ciacho zrobiłam po raz pierwszy i spróbuje zrobić na białym biszkopcie. A o lini możemy sobie tylko pomażyć :wink: . Elu jabyś mogła to podaj swoje składniki na mase. A co do surowych jaj, ja jeszcze nigdy sie nie zatrułam wystarczy umyć porzadnie jajunia :razz: . Pozdrawiam Ewa. Cytuj
anulka2a Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 EWUNIU ciasto wyglada rewelacyjnie bede musiala wyprobowac juz wydrukowalam :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ewunia patrząc na to ciasto chcąc nie chcąc trzeba koniecznie je upiec. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ewuniu bardzo chętnie podam składniki na masę z mojego przepisu ale teraz chwilowo jest to niemożliwe gdyż pożyczyłam zeszycik z przepisami mojej kochanej siostrzyczce. :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Dodam tylko że z tego co pamiętam to składniki są takie same i proporcje też niewiele się różnią. :razz: Cytuj
elusia Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Ewuniu,ja mam male pytanie,jaka szklanka odmierzasz bo teraz przewaznie kazdy posluguje sie szklanka z duraleksu(200mil)?Jeszcze jedno,czy do tych galaretek nie lepiej jest dac mniej wody zeby byly twardsze?Pozatym ciacho wyglada wspaniale,a moze tak by przelozyc smietana albo bialym kremem i bedzie wzetka. elusia z gdanska Cytuj
elusia Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 jeszcze jedno chcialam zapytac.Szukam przepisu na wuzetke stad ten pomysl,a moze ktos poda mi przepis na wuzetke,kiedys probowalam zrobic,ale ciasto wyszlo mi twarde i sie zniechecilam. elusia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.