ela52 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 SKLADNIKI: 5 jablek 6 lyzek oliwy 6 lyzek cukru 1 szklanka kwasnego mleka 2 szklanki maki 2 lyzeczki sody 4lyzki kakao ananas,mandarynki,rodzynki,banan,brzoskwinie WYKONANIE: Jablka obrac,pokroic w grubsza kostke,dodac olej i cukier,wymieszac. Zostawic na 2 godziny.Pozniej dodac owoce jakie mamy,mleko,make zmieszana z soda, kakao.Dobrze wymieszac,dac na blaszke wysmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Piec 1/5 godziny w temperaturze 150stopni. SMACZNEGO :razz: :razz: :wink: Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 to jest chyba wiewiórka albo salceson,kaszanka to mi tu jakoś nazwa nie pasuje :razz: Cytuj
ela52 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A jednak kaszanka,gdyz sa w niej rozne owoce. Zreszta jak kto chce niech tak nazywa. :razz: :razz: :wink: Cytuj
basga Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Domyślam się,że od kefiru /kwaśnego mleka / ciasto jest wilgotne i puszyste? Cytuj
EWA1992 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Elu ciekawy przepis podałaś. Tytuł mnie troszke zmylił i pomyślałam kaszanka na słodko? Jak przeczytałam przepis, dopiero dowiedziałam sie o co chodzi :razz: I następny przepisik do kolejki... Cytuj
monia79 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 ciasto znam pod nazwą Wiewiórka, ale nie dodaje do niego zadnych owoców prócz jabłek, ani kakao i kwaśnego mleka. Robię go min. z takich składników: 4 jabłka pokrojone w kotkę 1 szkl. orzechów 1 szkl. mąki i cukru 4 całe jajka 1/2 szkl. oleju 1 łyzka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ucieram jajka z cukrem, dodaje mąke olej, sodke i proszek wszystko dokładnie mieszam. Na końcu dodaje orzechy i jabłka. Wykładam ciasto na blachę i piekę 50 minut w 200C. Ciekawe jak wychodzi z owocami, jutro musze wypróbować, koniecznie! Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Proszę dajcie mi znać bo wydaje mi się że to ciasto piecze się w formie keksowej, tak przeczytałam w przepisie który posiadam ale nazwy nie zapamiętałam. Dobrze że Ela dodała przepis bynajmiej zaoszczędziła mi czas i mam pewność że ciasto jest już wypróbowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi