Danka_nt Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Placek z chałwą Upiec jasny biszkopt do przekrojenia. Kasia - 1 ½ kost. (lub 1 kost. masła i ½ kost. Kasi) Cukier - ¾ szkl. Jaja - 2 szt. Chałwa - np. bakaliowa - 7 szt. Brzoskwinie - 1 puszka - pokroić w kostkę. Kasię rozetrzeć, dodać ubite jaja z cukrem, na końcu dodać rozduszone widelcem chałwy i kieliszek spirytusu. Przekrojony biszkopt posmarować połową kremu, na to rozłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować resztą kremu i polewą kakaową zrobić „esy floresy”. Smacznego. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Ciasto zapowiada się ciekawie. Chyba skuszę się na jego wykonanie :). Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Dorotko-robiłaś to ciacho?Czy rzeczywiście potrzeba około 70dkg chałwy? Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Basiu, tego ciasta nie robiłam, ale robiłam inne ciasto z chałwą. Tam dawało się zdecydowanie mniej chałwy, bo tylko 20 dag Tutaj to nie wiadomo jakie wagowo opakowania Danusia miała na myśli (może te mniejsze opakowania. Ja dzisiaj kupiłam w Biedronce duże opakowanie chałwy i ono ma 10 dag, a te mniejsze to mogą mieć 30-50 dag, dokładnie nie wiem 🙂??🙂 Ciasto to zamierzam zrobić na najbliższy weekend. Wydaje mi się, że 30 dag by tutaj w zupełności wystarczyło, ale zobaczę będę stopniowo dodawać i testować 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zrobiłam ten placek z chałwą :grin: Do masy dodałam 40 dag chałwy - krem i w ogóle całe ciasto jest bardzo dobre, a jeszcze lepsze jest na 2-3 dzień :grin: Za przepis bardzo dziękuję i pozdrawiam :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dorotko mam pytanie czy wyrazisty jest smak chałwy w tym kremie. Czy ananasy + chałwa to dobre połączenie? Mam zamiar upiec warstwowca, w którym są brzoskwinie a dwa ciasta z tymi samymi owocami troche nie bardzo. Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Tak wyrazisty jest smak, ale myślę, że z 10 dag chałwy można by było jeszcze dodać. My jedliśmy to ciasto przez 3-4 dni, i im dłużej było w lodówce - tym to ciasto było lepsze :grin: Na pewno lepiej do tego ciasta pasują brzoskwinie, bo mają taki delikatny smak. Ale znowu dwa ciasta z tymi samymi owocami to rzeczywiście troszeczkę nie bardzo. Trudno mi coś tutaj doradzić, ale myślę że można to ciasto zrobić: z ananasami lub bez żadnych owoców... ale ananas (kwaśne) + chałwa (słodkie) = to nie wiem jak może smakować... to może już zrobić bez żadnych owoców a więcej chałwy? i chyba tak bym zrobiła :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dorotko kolejny piękny wypiek -gratuluję i pozdrawiam świątecznie :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuje Dorotko za odpowiedz. Właśnie wróciłam z zakupów i tym razem zaryzykuje, bo kupiłam ananasy. Po świętach dam znać jak wyszło. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Właśnie zrobiłam biszkopt i biorę się za krem. Mam pytanie czy po dodaniu 3/4 szklanki cukru krem nie jest zasłodki??? Robię kilka ciast więc nie chciałabym przesłodzić się jednym. Pozdrawiam :oops: :oops: Cytuj
azi Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ależ piękne ciasto :oops: Zrobię je na swoje zbliżające się imieninki :oops: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Witam! Ciacho zrobiłam według przepisu jak dla mnie było troszkę za słodkie, ale rodzince smakowało powiedzieli że przesadzam. Polecam tym kto jeszcze nie jadł jest warto zupełnie inny smak. Pozdrawiam :oops: Cytuj
zuziorek Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Ciasto z chałwa upieczone. Po raz pierwszy dzieliłam biszkopt na dwie części i troche niezdarnie mi to poszlo. Muszę zaopatrzyc się w urządzenie reklamowane na forum. Ciasto bardzo słodkie /nie potrzebnie dałam jeszcze jedno opakowanie chałwy/ ale super, że dodałam anansy, bo złagodziły ta słodycz. Połączenie i smak rewelka. Wszyscy sie zachwycali. Tylko przez te ananasy i moja gotową polewe trochę źle sie kroiło. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 zuziorku prześlicznie wygląda twoje ciacho napewno też tak smakuje ..............ja po świętach znów +1 kg więc muszę trochę stopnąć z pieczeniem teraz już piszę serio(bo nie raz już sobie przyrzekałam :oops: ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.