Marron Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Składniki: 1 bażant 4 kawałki boczku 60 ml oleju ? szklanki białego wina wytrawnego puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych ? szklanki tłuszczu z bażanta 1 łyżka stołowa dobrze posiekanej cebuli szalotki 60 ml gęstej śmietany ? łyżeczki posiekanej pietruszki 30 g masła sól pieprz tymianek Przygotowanie: Zagrzać piekarnik do temperatury 200? C. Umyć bażanta i doprawić go solą oraz pieprzem. Na górze bażanta ułożyć kawałki boczku. Wstawić bażanta do piekarnika na ruszcie, pod spodem umieścić naczynie żaroodporne i wlać d niego pół szklanki wody. Piec przez 25 ? 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180? C i dalej piec przez następne 45 minut do momentu aż bażant będzie dobrze upieczony. Wyjąć z piekarnika i pozwolić, aby się ochłodził. Pociąć bażanta, wyjąć wszystkie kości, zostawiając je w nogach ptaka. Posiekać kasztany, zostawiając dwa w całości (przydadzą się do ozdoby). Roztopić masło w rondelku. Dodać cebulę szalotkę i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać posiekane kasztany i smażyć jeszcze przez minutę. Zmniejszyć ogień dodając wino i dalej gotować. Do gotującej się mikstury włożyć bażanta i poczekać aż się podgrzeje. Wyciągnąć bażanta z rondelka. Serwować na ciepłych talerzach. Polać ptaka sosem, przybrać całymi kasztanami, tymiankiem oraz pietruszką. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> https://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
mac51 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Mam pytanie,czy zamiast bażanta może być perliczka?(też dziki ptak,ciemne mięso) Poza tym łatwiej dostać i trochę tańsza :razz: Cytuj
aneta583 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Marron zauważyłam i pewnie nie tylko ja ze jesteś miłośnikiem kasztanów jadalnych?Czy w twoim jadłospisie zawsze one sie znajdują?Co spowodowało że je tak promujesz w potrawach?Nie jadłam nigdy to nie mam zdania co do ich smaku,jestem ciekawa czy one tak są niezbędne w tych smakołykach które robisz?Gdzie można takie kupić i czy mają jakieś właściwości odżywcze albo lecznicze? :razz: Cytuj
mac51 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Marron,"marron" to po francusku kasztany-n'est-ce pas? Ja też lubię Cytuj
Marron Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Marron to kasztany-c'est ca :wink: . Oczywiscie zamiast bażanta można użyć perliczki. Polecam stronę www.marron.pl, gdzie znajduje się jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie kasztanów. Właśnie na tej witrynie można również kasztany kupić i to pod różną postacią (szczególnie polecam krem kasztanowy...mniaaam). Kasztany są bardzo zdrowe. Polecane dla osób z alergią na gluten, przy dolegliwościach żołądkowych itd. (dużo tutaj wymieniania :razz: ). Więcej informacji również na stronce. Zapraszam i nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.