Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

1 bażant

4 kawałki boczku

60 ml oleju

? szklanki białego wina wytrawnego

puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych

? szklanki tłuszczu z bażanta

1 łyżka stołowa dobrze posiekanej cebuli szalotki

60 ml gęstej śmietany

? łyżeczki posiekanej pietruszki

30 g masła

sól

pieprz

tymianek

Przygotowanie:

Zagrzać piekarnik do temperatury 200? C. Umyć bażanta i doprawić go solą oraz pieprzem. Na górze bażanta ułożyć kawałki boczku. Wstawić bażanta do piekarnika na ruszcie, pod spodem umieścić naczynie żaroodporne i wlać d niego pół szklanki wody. Piec przez 25 ? 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180? C i dalej piec przez następne 45 minut do momentu aż bażant będzie dobrze upieczony. Wyjąć z piekarnika i pozwolić, aby się ochłodził. Pociąć bażanta, wyjąć wszystkie kości, zostawiając je w nogach ptaka.

Posiekać kasztany, zostawiając dwa w całości (przydadzą się do ozdoby). Roztopić masło w rondelku. Dodać cebulę szalotkę i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać posiekane kasztany i smażyć jeszcze przez minutę. Zmniejszyć ogień dodając wino i dalej gotować. Do gotującej się mikstury włożyć bażanta i poczekać aż się podgrzeje.

Wyciągnąć bażanta z rondelka. Serwować na ciepłych talerzach. Polać ptaka sosem, przybrać całymi kasztanami, tymiankiem oraz pietruszką.

Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> https://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics

lub [LINK NIEAKTUALNY]

post-5074-1174143865_thumb.jpg

Opublikowano

Mam pytanie,czy zamiast bażanta może być perliczka?(też dziki ptak,ciemne mięso) Poza tym łatwiej dostać i trochę tańsza :razz:

Opublikowano

Marron zauważyłam i pewnie nie tylko ja ze jesteś miłośnikiem kasztanów jadalnych?Czy w twoim jadłospisie zawsze one sie znajdują?Co spowodowało że je tak promujesz w potrawach?Nie jadłam nigdy to nie mam zdania co do ich smaku,jestem ciekawa czy one tak są niezbędne w tych smakołykach które robisz?Gdzie można takie kupić i czy mają jakieś właściwości odżywcze albo lecznicze? :razz:

Opublikowano

Marron to kasztany-c'est ca :wink: . Oczywiscie zamiast bażanta można użyć perliczki. Polecam stronę www.marron.pl, gdzie znajduje się jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie kasztanów. Właśnie na tej witrynie można również kasztany kupić i to pod różną postacią (szczególnie polecam krem kasztanowy...mniaaam). Kasztany są bardzo zdrowe. Polecane dla osób z alergią na gluten, przy dolegliwościach żołądkowych itd. (dużo tutaj wymieniania :razz: ). Więcej informacji również na stronce. Zapraszam i nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.