aneta583 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Podaję przepis na bardzo dobra zapiekankę którą łatwo się robi i nie brudzi się przy tym dużo naczyń :wink: -30 dag mięsa (może to być pierś zkurczaka ale r.ównie dobrze może to być wieprzowina) -20 dag grubszego makarony(nie nitki) -1 marchew -1 pietruszka -ćwiartka selera -2 cebule -łyżka przecieru pomidorowego -1 łyżka mąki -kilka łyżek śmietany -sól,pieprz -zioła prowansalskie -natka pietruszki (niekoniecznie) Mięso pokroić w paseczki.Przyprawić solą i pieprzem,posypać mąką.podsmażyc na oleju ,na patelni.Warzywa pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego mięsa,posmazyć jeszcze chwilkę.Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.Jak wszystko jest miękkie,dodać przecier pomidorowy i przyprawić ziołami prowansalskimi.Rozrobić mąkę ze śmietana i podbić całą potrawę.W międzyczasie ,kiedy dusimy mięso i warzywa ,gotujemy makaron.Do naczynia żaroodpornego na spód wysypujemy większą część makaronu,na to wylać warzywa z mięsem,przykryć jeszcze cieńką warstwą makaronu.Na to dobrze jest zetrzeć żółty ser.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.Wyłożyć porcje na talerze ,posypać natką pietruszki.Spróbujcie a nie będziecie żałować :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.