renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Podam Wam przepis, który niedawno odnalazłam na innym forum. Sama go wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że pomysł ten mnie zaciekawił, gdyż wydawał mi się nieprawdopodobny ale zarazem godny wypróbowania. Jest to przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia. Smak super!!! Latwo się go wykonuje a przepis jest banalny. Oceńcie sami. Zachęcam! Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości). Oto przepis: 2 kg mięsa - ja użyłam schab 2 litry wody 1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np. łopatka- można dać więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 5 ząbków czosnku (dużych) 2 łyżki majonezu Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc. RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe. Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!! SMACZNEGO!!! Cytuj
kate_76 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pierwszy raz widze taki przepis ....10 minut gotowania ! wyprobuje napewno ,lubie potrawy ktore sie "same"robia pozdrawiam Renatko Cytuj
apsik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Bardzo ciekawe Renatko :razz: a gdzie Ty się podziewałaś tak długo ,pozdrawiam Ela. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Miło Elu, że zauważyłaś moją nieobecność. Byłam u mojej siostry i mamy. Trzeba czasem odwiedzić rodzinkę. Przepis szczerze polecam. Mówię Ci- REWELKA!!! Później dołączę zdjęcie, podziała na wyobraźnię. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ja też pierwszy raz spotykam się z zrobieniem w taki sposób mięsa. Reniu dziękuję za przepis na szybkie wykonanie i napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Właśnie do przepisu dołączyłam zdjęcia. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 DZIĘKUJEMY ZA ZDJĘCIA,fajnie że sobie odpoczęłaś z rodzinką ,ja nie przypominam sobie kiedy ostatnio wyjeżdżałam gdzieś na dłużej niż jeden dzień. Ale takie są właśnie uroki posiadania gospodarstwa,że nawet w niedzielę człowiek jak wyjeżdża to spogląda na zegarek,no nie jest tak żle,pozdrawiam Ela. Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem, ktory robi sie sam.Wkrotce wyprobuje. Pozdrawiam :razz: Cytuj
krysia50 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ciekawy ten przepis i jeszcze bez konserwantów jak szyneczka i wędliny ze sklepu, myślę że to będzie robione u mnie na święta bo rodzinka się zjawi.Dzięki. Pozdrowienia Cytuj
aneta583 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Moja szyneczka właśnie siedzi od paru godzin w zalewie.Dołączę opinię i zdjęcie jak już bedzie gotowa. :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Świetnie Anetko! Czekam z niecierpliwością na Twoją opinię i zdjęcie. Tak jak pisałam ja wykorzystałam schab a w najbliższym czasie chciałam wypróbować inny rodzaj mięsa. Pozdrawiam. Renata :razz: :razz: :wink: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Witaj Reni, przepis jest nieprawdopodobny, mam tylko pytanko - czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"? oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu? pozdrowionka, :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"? oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu Tak jak pisałam , ja w ten sposób robiłam tylko schab. Wyszedł kruchy, nie był ciągnący. Natomiast trochę się skurczył, tak samo jak się kurczy przy duszeniu. Anetka robi dziś mięso z szynki. Zobaczymy, co ona napisze. Pozdrawiam. :grin: Cytuj
aneta583 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Dziewczyny!Mięsko pyszne ,ale muszę powiedzieć ze aby nadawało się do jedzenia musiałam pogotować ciut dłużej bowiem miałam spory kawałek szynki i kiedy gotowałam tylko 2 razy po 5 min po nakłuciu widelcem wydostawał się krwisty sok.Widocznie dla takiej sztuki mięsa było potrzebne dłuzsze gotowanie.Drugim razem gotowałam 15 min w sumie ok 20 min wszystkiego.Do zalewy dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy ,nadała pikantniejszego smaku.Po ugotowaniu przycisnęłam deską i na to garnek z wodą zeby mięso się tak zbiło i lepiej się kroiło.Zdjęcie dołącze wieczorem bo troche zajmuje czasu wrzucenie go na kompa i zmniejszenie a ja teraz pomagam odrabiać synkowi lekcje.Wykorzystałam chwilkę żeby Wam o tym napisac.Ogólnie mięsko na 5+ :mrgreen: :grin: Bedę częsciej je robiła i będę eksperymentowala z różnymi przyprawami w zalewie. POLECAM!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.