aneta583 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 :grin: Dodaję obiecane zdjęcia mojej szyneczki .W smaku super ,wędliny sklepowe niech się schowają.Poza tym tutaj nie ma żadnych konserwantów i wszystkich tych innych szkodliwych substancji.Polecałabym nawet dawać dzieciom takie mięsko aniżeli te wędliny sklepowe,szczególnie mniejszym dzieciaczkom.A przyprwy do zalewy każdy może dołożyć według własnych smaków.RENI JESTEŚ WIELKA!! :wink: :mrgreen: Cytuj
aneta583 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witaj Reni, przepis jest nieprawdopodobny, mam tylko pytanko - czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"? oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu? pozdrowionka, :grin: Mięsko jest "ubite" nie kruszy się przy krojeniu.Absolutnie nie jest ciągnące.Zmniejsza się jego objętość ale niewiele tyle co tego tłuszczyku z mięsa trochę się wygotuje.I tak jak pisałam wcześniej ja szynce przedłużyłam czas gotowania ponieważ jest to grubsza sztuka mięsa od schabu i większa .Jak dłużej pogotowałam nie wypływał krwisty sok,ale nie polecam dłużej jak w sumie oba gotowania razem wzięte do max 20 min.Czyli można rozdzielić każde gotowanie po 10 min. Godne polecenia- Spróbuj!! Cytuj
mac51 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Jeżeli dobrze zrozumiałem to gotować 2 razy po 10 min.,ale wkładac do zimnej zalewy.Czy zagotować zalewę,włożyć mięso do wrzątku i 10 min? Ale zamieszałem :grin: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dziewczyny bardzo mnie zainteresował ten przepis, tylko mam pytanie czy mięsko nie jest suche (tak sobie myśle iz nie powinno ale lepiej zapytać). Wygląda bardzo smakowicie... Cytuj
aneta583 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Jeżeli dobrze zrozumiałem to gotować 2 razy po 10 min.,ale wkładac do zimnej zalewy.Czy zagotować zalewę,włożyć mięso do wrzątku i 10 min? Ale zamieszałem :grin: Mac 51 ja gotowałam mięso 2 razy po 10 min.ale być moze inny rodzaj mięsa np. schab może byc gotowany 2 razy po 5 min.tak jak to robiła RENI.Najlepiej po 5 min. sprawdzić widelcem (nakłuć w paru miejscach)czy nie wycieka jeszcze sok taki krwisty,jeśli tak to przedłużyć gotowanie.Ja wkładałam do zimnej zalewy ale do wcześniej zagotowanej (rozpuszczą się lepiej wtedy te przyprawy)i wystudzonej. Cytuj
aneta583 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dziewczyny bardzo mnie zainteresował ten przepis, tylko mam pytanie czy mięsko nie jest suche (tak sobie myśle iz nie powinno ale lepiej zapytać). Wygląda bardzo smakowicie... Ewuniu akurat szynka ma w sobie trochę takiego tłuszczyku to nie jest sucha nie wiem jak ze schabem musialabyś spytać RENI.Ale kroi się nozem znakomicie nawet na cieniutkie plasterki,nic sie nie kruszy ,nie rozwala. Cytuj
renigliwice Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Jeżeli chodzi o schab, mięso wcale też nie jest suche. Po prostu PYCHOTKA!!! Anetko! Ale piękna szyneczka ! Ja dzisiaj zrobię w ten sposób łopatkę bez kości (o ile mąż ją kupi, właśnie pojechał do Reala). Dziś w Realu promocja- 7,77 zł za kilogram. Napiszę potem o swoich wrażeniach. Może wkleję jakieś zdjęcie. Pozdrawiam cieplutko. Renata :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
aneta583 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 RENIU musisz koniecznie napisac jak wyszła łopatka ,bedziemy wtedy miały jyż trzeci rodzaj mięska sprawdzony.Jeśli będziesz mogła to wklej fotkę.Przed nami święta i ja już wiem że napewno takie mięsko-wędlinka zagości na moim stole. :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 A oto zdjęcia zrobionego tym sposobem karczku: Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Mięska prezentują sie pięknie, muszę koniecznie wypróbować, ale chyba już na święta. Powiedzcie tylko ,czy z tej zalewy w której mięsko 'dochodziło' coś zostaje, i czy można to wykorzystać np. do przygotowania sosu.Pozdrawiam. Cytuj
aneta583 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Zalewa została ale ja osobiście nie zrobiłabym na niej sosu ponieważ jest słona (pół szklanki soli tam jest) Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Dzięki Anetko za odpowiedż. Pozdrawiam 🙂 🙂 🙂 Cytuj
redcherry Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 własnie gotuję szyneczkę według tego przepisu, całą noc leżakowała sobie w zalewie przepis bardzo łatwy, tylko chyba dałam za dużo soli :/ zobaczymy jak wystygnie Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Tak jak pisałam ilość soli zależy od ilości mięsa. Jeśli mięsa mamy mniej niż 2kg , ilość soli też trzeba zmniejszyć, bo mięso wyjdzie za słone. Pozdrawiam serdecznie. Ciekawa jestem Twojej opinii, Redcherry. :grin: :grin: :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.