Wiolka Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Składniki pół kg mąki 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 kostka palmy 2 łyżki smalcu 2 łyżki proszku do pieczenia Wszystko razem wymieszać , podzielić na 3 porcje. Największą rozłożyć na blaszce drugą wymieszać z kakao, trzecią na wierzch. Na część ułożoną na blaszce zetrzeć część z kakao, na to warstwę pokrojonych jabłek. Z białek+3/4 szklanki cukru ubić pianę.Wylac pianę na jabłka, na to utrzeć lub skubać trzecią warstwę ciasta .Piec ok 40 minut w 180 stopni. p.s Jest to stary przepis z kolekcji mojej babci .Polecam. Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 a tych jabłek to ile winno być? :razz:??: Cytuj
Wiolka Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Potrzebne jest 5 lub 6 jabłek w zależności od wielkości jabłka :razz: Cytuj
Wiolka Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Basgo znowu strzeliłam gafe chodzi o 2 łyżeczki. Ja tak go piekę , a jest to przepis od siostry mojego męża ktura przedwcześnie zmarła pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 OK,"tylko ten się nie myli kto nic nie robi", :razz: ,ja pleśniaka najbardziej lubię z powidłami śliwkowymi,ale nie może być zbyt monotonnie-trzeba urozmaiceń w kuchni. Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Ja pleśniaka też robiłam z powidłami,ale skoro jest przepis,żeby były jabłka to trzeba spróbować...pewnie też będzie smaczny. Pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Doruniu :arrow: Basgo :razz: umówmy się że ja zrobię pleśniaka z powidłami , a wy z jabłkami i podzielimy się opiniami jak nam smakowały . pozdrawiam. :arrow: :razz: :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi