ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 2 1/2 szklanki cukru 20 dag miodu sztucznego albo naturalnego 6 białek łyżeczka octu szklanka wody 30-50 dag orzechów włoskich lub laskowych cukier waniliowy lub aromat 2 wafle Orzechy drobno pokroić, rozgrzać miód. Z cukru wody i octu przygotować syrop do piórka ( jak ktoś nie wie to podam) dodać do syropu miód. Z białek ubić pianę i wlać cieńkim strumieniem syrop nadal ubijajac. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje, zdjąć z naczynia i dalej ubijać do ostudzenia. Do masy dodać wanilię, orzechy i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel lub inne ciasto np. kruche, równo rozsmarować i przykryć drugim waflem i obciążyć. Pokroić dopiero na drugi dzień. Cytuj
basga Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 INO-czy "do piórka" znaczy to samo co "do nitki"? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 No i jak tu się nie pogubić? Co przepis to ślinka leci :razz: Chyba trzeba będzie zacząć piec do cukierni? :wink: :razz: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Basiu do piórka to nie to samo co do nitki. Cukier zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować ( nie odkrywać i nie wolno mieszać) dopiero po kilku minutach odkryć. Pod koniec gotowania dodać ocet, boki garnka trzeba zwilżyć wodą za pomocą pędzla. Zrobić trzeba próbę Drut skręcony w oczko zanurzyć w roztworze i natychmiast wyjać, oczko z drutu powinno zaciagnać się błonką, a po dmuchnięciu w błonkę tworzą się bańki rozrywające się w "piórko". Cytuj
basga Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Dziękuję Ineczko-przyznam szczerze,że dotąd nie wiedziałam o tej metodzie na "piórko". Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Basiu ocet trzeba wymieszać, a boki garnka napewno zrozumiałaś trzeba zwilżyć wodą przed gotowaniem i koniecznie trzeba zrobić próbę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.